Gotuję truskawki i robię z nich pyszny deser. Domowy kisiel jest 100 razy zdrowszy od tego z torebki

Gotuję truskawki i robię z nich pyszny deser. Domowy kisiel jest 100 razy zdrowszy od tego z torebki

Dodano: 
Kisiel truskawkowy
Kisiel truskawkowy Źródło:Shutterstock / pingpongcat
Jeśli lubisz kisiel z torebki, ten domowy rzuci cię na kolana. Jest niezwykle aromatyczny i pełen zdrowych składników. Warto więc po niego sięgnąć, zwłaszcza że robi się go szybko i prosto.

Niektóre desery mają dwa oblicza. Jeśli zrobi się je z torebki, nie będą zbyt wartościowe. Gdy jednak przyrządzimy je domowym sposobem, mają okazję zamienić się w zdrową przekąskę. Tak właśnie jest w przypadku budyniu, galaretki czy kisielu. Te dwa ostatnie desery wystarczy tylko przygotować ze świeżych lub mrożonych owoców. Dzięki temu będą bogate w błonnik, witaminy i sole mineralne. Tych składników nie znajdziecie w żadnej torebce z gotowym proszkiem. Warto przy tym dodać, że przygotowanie deseru domowym sposobem nie trwa o wiele dłużej. Wybór powinien więc być oczywisty.

Dlaczego warto jeść domowy kisiel?

Jeśli przygotujesz domowy kisiel ze świeżych lub mrożonych owoców, będzie on zawierał sporo błonnika, witamin i soli mineralnych. Zawartość niektórych witamin, np. witaminy C ulegnie nieco obniżeniu w wyniku gotowania. Jednak i tak taki deser warty będzie zjedzenia. Kisiel jest też lekkostrawny i dba o odpowiednie nawodnienie organizmu, niczym napój.

Warto też zwrócić uwagę na konsystencję kisielu. Jest ona gęsta, w wyniku dodania skrobi. A za jej sprawą deser ten działa niczym balsam na nasz przewód pokarmowy. Doskonale go nawilża i łagodzi podrażnienia. Poza tym skrobia i błonnik zapobiegają zaparciom.

Jak zrobić domowy kisiel truskawkowy?

Domowy kisiel najlepiej jest przygotować z sezonowych owoców. A że teraz dostępne są aromatyczne truskawki, sięgniemy właśnie po nie. Deser będzie apetyczny i przepyszny. A gdy pojawiają się maliny, wróć do tego przepisu.

Przepis: Domowy kisiel truskawkowy

Aromatyczny, domowy kisiel ze świeżych truskawek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 1/2 l wody
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
  • bita śmietana

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówTruskawki przebierz, opłucz, osącz, odszypułkuj. Odłóż kilka sztuk do dekoracji, pozostałe pokrój na kawałki.
  2. Gotowanie owocówPokrojone truskawki wsyp do garnka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj je kilka minut, aż powstanie aromatyczny kompot. Dopraw go do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
  3. Zagęszczanie i podawanie deseruSkrobię ziemniaczaną rozmieszaj z małą ilością zimnej wody. Wlej do kompotu, wymieszaj, gotuj na niedużym ogniu ok. 5 minut, aż płyn zgęstnieje. Przełóż go do miseczek, wystudź. Przed podaniem kisiel udekoruj odłożonymi owocami i bitą śmietaną.

Jak podać domowy kisiel?

Kisiel podaje się dobrze schłodzony. Zastyga wtedy niczym galaretka. Warto go ozdobić świeżymi owocami i kleksem bitej śmietany. Doskonale będzie też smakował polany jogurtem naturalnym albo wymieszany ze startym jabłkiem. Możecie go też posypać posiekanym orzechami, migdałami w płatkach, czy startą czekoladą.

Czytaj też:
Tym budyniem zrobiłam wrażenie nawet na dzieciach. Był sycący, a nie zawierał grama mleka
Czytaj też:
Dorzucam do masy truskawki i schładzam. Ten deser wygrywa z sernikiem na zimno