Ciasto drożdżowe z notatnika babci robię z truskawkami i kruszonką. Nie wyrabiam go, a wychodzi puszyste

Ciasto drożdżowe z notatnika babci robię z truskawkami i kruszonką. Nie wyrabiam go, a wychodzi puszyste

Dodano: 
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto drożdżowe z truskawkami Źródło: Shutterstock / Shaiith
Przygotowanie ciasta drożdżowego nie musi być pracochłonne i czasochłonne. Dowodem na to jest przepis mojej babci. To ciasto drożdżowe przygotujesz w mig i możesz upiec je nie tylko z truskawkami, ale także m.in. ze śliwkami lub malinami.

Drożdżowe wypieki to klasyka kuchni polskiej. Ich wyjątkowy zapach i smak kojarzy mi się z domem rodzinnym. Latem moja mama i babcia często piekły ciasto drożdżowe z owocami. Z czasem sam zacząłem je piec, jednak nie zawsze wychodziło idealne. Problem z wyrastaniem i powstawaniem zakalca rozwiązał przepis na ciasto drożdżowe, które robi się samo. Wziąłem go z przepiśnika babci. Moja rodzina często o nie prosi, a ja robię je nawet gdy nie ma truskawek. Równie dobrze smakuje z samą kruszonką, jak i z innymi owocami.

Jeżeli obawiasz się, że nie podołasz przygotowaniu tradycyjnego ciasta drożdżowego, które wymaga zrobienia rozczynu i długiego wyrabiania, ten przepis przypadnie ci do gustu.

Jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami?

Ciasto drożdżowe powstaje z mąki, jajek, mleka, drożdży (zawsze używam drożdży świeżych), masła, cukru i odrobiny soli. Jeżeli masz te składniki w swojej kuchni, to możesz przygotować pyszne ciasto, które doskonale smakuje ze świeżymi owocami oraz bez dodatków. Do ciasta drożdżowego polecam również przygotować kruszonkę.

Robiąc ciasto drożdżowe z poniższego przepisu, możesz bez brudzenia rąk oczekiwać, aż wyrośnie i będzie gotowe do pieczenia.

Wskazówki: Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Pamiętaj, by sprawdzić na drożdżach termin przydatności do spożycia – drożdże, których termin przydatności do spożycia jest krótki, mogą nie pracować.

Przepis: Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto z tego przepisu upieczesz w formie o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
4 godz.
Liczba porcji
20

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 4 średnie jajka
  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówŚwieże drożdże pokrusz na małe kawałki. Jajka wybij do miseczki. Roztrzep jajka widelcem lub rózgą kuchenną. Mleko podgrzej do temperatury nie wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Masło stop w rondelku lub kąpieli wodnej. Truskawki umyj, obierz z szypułek, odsącz z nadmiaru wody lub osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przygotowanie ciasta drożdżowego bez wyrabianiaDno szerokiej miski wyłóż pokruszonymi drożdżami i równomiernie rozsyp na nie cukier. Polej drożdże i cukier roztrzepanymi jajkami. Dodaj stopione masło i letnie mleko, wlewając je cienkim strumieniem, ruchem spiralnym, od środka miski. Powierzchnię znajdujących się w misce składników równomiernie posyp mąką pszenną, przesiewając ją przez drobne sitko. Na mąkę dodaj szczyptę soli. Przykryj miskę ze składnikami ciasta drożdżowego ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wymieszaj łyżką lub silikonową łopatką do połączenia się składników.
  3. Przygotowanie do pieczeniaPrzygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto do formy i równomiernie rozłóż na całej jej powierzchni. Na wierzchu ułóż kawałki truskawek, delikatnie wciskając je w ciasto. Przykryj formę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Przygotowanie kruszonkiMąkę pszenną, zimne masło i cukier wymieszaj dłońmi. Ze składników powinny powstać niewielkie grudki. Postaraj się wyrobić składniki jak najszybciej, rozcierając je w dłoniach. Powstałą kruszonką równomiernie posyp wierzch ciasta drożdżowego z truskawkami.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-50 minut.

Gotowe ciasto drożdżowe z truskawkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Możesz podawać je udekorowane listkami świeżej mięty.

Kilka porad, dzięki którym ciasto drożdżowe zawsze wyjdzie lekkie i puszyste

Ciasto drożdżowe nie lubi zarówno zbyt niskiej, jak i za wysokiej temperatury. Jeżeli dodasz do niego zimne lub gorące składniki, to nie wyrośnie.

Nie przyśpieszaj wyrastania ciasta drożdżowego, ustawiając miskę blisko kaloryfera lub w nasłonecznionym miejscu. Unikaj również przeciągów, które sprawiają, że ciasto wolniej wyrasta. Żeby ciasto drożdżowe podwoiło swoją objętość, wystarczy pozostawić je w temperaturze około 20 stopni Celsjusza.

Ciasto pozostawione do wyrastania na bardzo długi czas zacznie fermentować. Jeżeli wyczuwasz alkoholowy zapach, to ciasto nie nadaje się do użycia.

Ciasto drożdżowe z powyższego przepisu możesz upiec z dodatkiem nie tylko truskawek, ale także np. rabarbaru, malin, borówek, porzeczek, czereśni i wiśni. Nadaje się ono również na drożdżowe bułeczki oraz chałkę. Do ciasta drożdżowego bez owoców możesz dodać obtoczone w mące rodzynki oraz smażoną skórkę pomarańczową.

Dla zainteresowanych podaję również instrukcję, jak przygotować tradycyjne ciasto drożdżowe – wyrabiane ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Przygotowanie klasycznego ciasta drożdżowego

Składniki ciasta drożdżowego z wyrabianiem przygotuj tak samo jak w powyższym przepisie i przystąp do przygotowania rozczynu. W tym celu pokruszone drożdże przełóż do garnuszka lub miseczki i wymieszaj z 1 łyżką cukru. Dodaj połowę letniego mleka oraz 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj składniki rozczynu, przykryj naczynie ściereczką lub talerzykiem i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Sprawdź, czy drożdże pracują – rozczyn powinien podwoić swoją objętość i delikatnie musować.

Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, jajka, resztę mleka i stopione masło. Wymieszaj składniki łyżką lub silikonową łopatką. Dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrabiaj dłońmi lub robotem kuchennym do momentu, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto.

Uformuj ciasto drożdżowe w kulę, przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrobione ciasto odpowietrz, ugniatając je dłońmi i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30-45 minut. Tak przygotowane ciasto drożdżowe możesz już włożyć do formy, ułożyć na nim owoce i kruszonkę, a następnie upiec. Te kroki rób zgodnie z tymi, które są w powyższym przepisie.

Czytaj też:
Uwielbiam te sezonowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Ten przepis dostałam od babci
Czytaj też:
To najprostsze ciasto drożdżowe. Robię je bez wyrabiania na sposób Ewy Wachowicz i wychodzi puszyste