Dla tych drożdżówek z rabarbarem jestem skłonna wstać półtorej godziny wcześniej – wszystko po to, żeby mieć świeżutkie, pachnące i ciepłe drożdżóweczki na dobry początek dnia. Możesz je zabrać do pracy, dać dzieciom do szkoły, albo zabrać w podróż czy wycieczkę za miasto. Robię różne wersje drożdżówek i to właśnie te z rabarbarem są moim zdaniem najlepsze. Oczywiście drożdżówki można upiec wieczorem – ja jednak uwielbiam, kiedy są idealnie świeże.
Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem?
Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Dlatego odrobina cierpliwości jest tu niezbędna – zarówno do wyrobienia ciasta (tu sprawę ułatwi robot i ja z niego korzystam, bo osobiście nie lubię ręcznego wyrabiania drożdżowego ciasta – ale wiem, że są osoby, które ta czynność uspokaja), jak i oczekiwania na to, aż ciasto wyrośnie. Może się zdarzyć, że ciasto będzie potrzebowało nieco więcej czasu, niż w przepisie, aby odpowiednio wyrosnąć.
Przepis: Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Przepyszne sezonowe bułeczki na słodko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 5 gałązek rabarbaru
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g masła
- 40 g cukru
dodatkowo:
- 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka
Sposób przygotowania
- Robienie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników.
- Robienie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Szykowanie rabarbaru i kruszonkiObierz rabarbar i pokrój na małe kawałki. Składniki na kruszonkę wymieszaj i odstaw do lodówki.
- Pieczenie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułeczce (możesz to zrobić, dociskając ciasto dnem szklanki). Wgłębienie wypełnij kawałkami rabarbaru. Przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp wszystko kruszonką. Piecz 25 minut.
Do sezonowych drożdżówek z rabarbarem możesz dodać także truskawki. Wówczas pokrój owoce na połówki lub ćwiartki i razem z rabarbarem układaj na cieście. Oprócz samej kruszonki, drożdżówki można także posypać płatkami migdałów.
Drożdżówki z rabarbarem doskonale smakują podane z filiżanką kawy albo mlekiem (także roślinnym).
Sekret idealnej kruszonki do drożdżówek
Jeśli uwielbiasz dużo kruszonki, zrób jej więcej i posyp drożdżówki przed pieczeniem jej podwójną porcją. Przy kruszonce warto zapamiętać jedną prostą zasadę dotyczącą proporcji: 2:1:1 (odpowiednio: mąka, masło, cukier). Znając tę zasadę, możesz wyliczyć składniki kruszonki. To może być np. 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła. Do kruszonki można wykorzystać także cukier brązowy, cukier waniliowy albo dodać mąkę migdałową.
Czytaj też:
Już sezon na rabarbar. Odkryj propozycje dań. Z tego zdrowego warzywa zrobisz nie tylko kompotCzytaj też:
Robię szarlotkę na bułkach, a każdy pyta, gdzie kupiłam tak dobre ciasto. Tani deser mam w niecałą godzinę