Uwielbiam te sezonowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Ten przepis dostałam od babci

Uwielbiam te sezonowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Ten przepis dostałam od babci

Dodano: 
Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem Źródło:Shutterstock / zi3000
Drożdżówki z rabarbarem to moje ulubione sezonowe bułeczki na słodko. Sprawdzony przepis na idealne drożdżowe ciasto mam jeszcze od mojej babci.

Dla tych drożdżówek z rabarbarem jestem skłonna wstać półtorej godziny wcześniej – wszystko po to, żeby mieć świeżutkie, pachnące i ciepłe drożdżóweczki na dobry początek dnia. Możesz je zabrać do pracy, dać dzieciom do szkoły, albo zabrać w podróż czy wycieczkę za miasto. Robię różne wersje drożdżówek i to właśnie te z rabarbarem są moim zdaniem najlepsze. Oczywiście drożdżówki można upiec wieczorem – ja jednak uwielbiam, kiedy są idealnie świeże.

Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem?

Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Dlatego odrobina cierpliwości jest tu niezbędna – zarówno do wyrobienia ciasta (tu sprawę ułatwi robot i ja z niego korzystam, bo osobiście nie lubię ręcznego wyrabiania drożdżowego ciasta – ale wiem, że są osoby, które ta czynność uspokaja), jak i oczekiwania na to, aż ciasto wyrośnie. Może się zdarzyć, że ciasto będzie potrzebowało nieco więcej czasu, niż w przepisie, aby odpowiednio wyrosnąć.

Przepis: Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Przepyszne sezonowe bułeczki na słodko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 5 gałązek rabarbaru

na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

dodatkowo:

  • 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników.
  2. Robienie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
  3. Szykowanie rabarbaru i kruszonkiObierz rabarbar i pokrój na małe kawałki. Składniki na kruszonkę wymieszaj i odstaw do lodówki.
  4. Pieczenie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułeczce (możesz to zrobić, dociskając ciasto dnem szklanki). Wgłębienie wypełnij kawałkami rabarbaru. Przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp wszystko kruszonką. Piecz 25 minut.

Do sezonowych drożdżówek z rabarbarem możesz dodać także truskawki. Wówczas pokrój owoce na połówki lub ćwiartki i razem z rabarbarem układaj na cieście. Oprócz samej kruszonki, drożdżówki można także posypać płatkami migdałów.

Drożdżówki z rabarbarem doskonale smakują podane z filiżanką kawy albo mlekiem (także roślinnym).

Sekret idealnej kruszonki do drożdżówek

Jeśli uwielbiasz dużo kruszonki, zrób jej więcej i posyp drożdżówki przed pieczeniem jej podwójną porcją. Przy kruszonce warto zapamiętać jedną prostą zasadę dotyczącą proporcji: 2:1:1 (odpowiednio: mąka, masło, cukier). Znając tę zasadę, możesz wyliczyć składniki kruszonki. To może być np. 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła. Do kruszonki można wykorzystać także cukier brązowy, cukier waniliowy albo dodać mąkę migdałową.

Czytaj też:
Już sezon na rabarbar. Odkryj propozycje dań. Z tego zdrowego warzywa zrobisz nie tylko kompot
Czytaj też:
Robię szarlotkę na bułkach, a każdy pyta, gdzie kupiłam tak dobre ciasto. Tani deser mam w niecałą godzinę

Źródło: smaki.pl