Ogólnie słodycze nie są zdrowe, bo dostarczają głównie cukru i tłuszczu. Jednak niektóre słodkie przekąski kryją w sobie dużą dawkę zdrowia. Tak jest między innymi z łakociami przygotowanymi na bazie płatków owsianych. Produkt ten to prawdziwa skarbnica wartościowych składników. A gdy połączy się go z równie cennymi dodatkami, efekt może być tylko jeden – pyszny i zdrowy.
Dlaczego płatki owsiane są takie zdrowe?
Płatki owsiane powstają z całych ziaren zbóż, zaliczane są więc do produktów pełnoziarnistych. To co w nich najcenniejsze, to duża zawartość błonnika, witamin z grupy B oraz cynku, magnezu i potasu. Produkt ten dostarcza poza tym: żelaza, manganu i miedzi, a także niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na powyższe składniki płatki owsiane korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, serca i układu nerwowego. Mają też niski indeks glikemiczny, co oznacza, że energia uwalnia się z nich powoli, nie powodując gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Płatki owsiane długo utrzymują uczucie sytości, dzięki czemu powinny po nie sięgać osoby dbające o szczupłą sylwetkę.
Jak zrobić ciasteczka owsiane z 5 składników?
Nasze ciasteczka owsiane zrobimy z samych zdrowych składników. Nie dodamy do nich cukru, bo ich słodycz będzie pochodziła od banana oraz czekolady deserowej. Wzbogacimy je też masłem orzechowym, które nada im wilgotności i zwiększy ich wartość odżywczą.
Przepis: Ciasteczka owsiane z 5 składników
Ciasteczka z płatków owsianych, banana, czekolady, jajka i masła orzechowego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 dojrzały banan
- 1 małe jajko
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4-5 kostek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy na ciastkaBanana obierz, rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj do niego płatki owsiane, jajko, masło orzechowe i połowę posiekanej czekolady. Wymieszaj masę.
- Formowanie i pieczenie ciastekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj w dłoniach kulki, a potem rozpłaszcz je na grubość ok. 1 cm. Ciastka ułóż na blasze, powciskaj w nie resztę grubo posiekanej czekolady. Piecz ok. 15 minut, aż ciastka będą rumiane.
Wskazówka: Zamiast masła orzechowego do ciasteczek możecie dodać zwykłe, krowie masło. Jeśli chcecie, by ciasteczka były wyraźnie słodkie, możecie dodać do masy trochę miodu.
Inne zdrowe dodatki do ciasteczek owsianych
Do przygotowania naszych ciasteczek owsianych użyliśmy samych zdrowych składników. Jednak ich skład można nieco zmodyfikować, a ciasteczka również wyjdą nam na zdrowie. Dobrym dodatkiem do tych ciasteczek będą też: suszona żurawina, morele, śliwki, rodzynki, a także orzechy, sezam, siemię lniane, pestki słonecznika, dyni czy amarantus. Smak ciasteczek owsianych można też podkręcić dodatkiem np. skórki otartej z cytryny, kandyzowanej skórki pomarańczy, odrobiną cynamonu czy kardamonu.
Czytaj też:
Pożywne i szybkie do zrobienia muffiny z płatkami owsianymi. Idealne na śniadanie, przekąskę i do pracyCzytaj też:
Weź płatki owsiane, banany i jajka. Nie uwierzysz, jak szybko zrobisz z nich zdrowe śniadanie