Ekspresowe rogaliki z 2 składników. W roli głównej ciasto francuskie
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Ekspresowe rogaliki z 2 składników. W roli głównej ciasto francuskie

Dodano: 
Domowe rogaliki
Domowe rogaliki Źródło:Shutterstock / Africa Studio
Zamiast kupnych ciastek wolę, te domowej roboty. Zwłaszcza gdy robi się je tak szybko, jak te rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie do nich zawsze znajdę w słodkich zapasach, a smakują obłędnie.

Zawsze w lodówce lub w zamrażarce mam paczkę ciasta francuskiego. To taka moja deska ratunkowa, jakbym nie miała lepszego pomysłu na wytrawną lub słodką przekąskę dla rodziny. Wiem, że zawsze pójdzie u mnie wytrawna tarta z poremrogaliki z jabłkami. Ostatnio zrobiłam też rogaliki z czekoladą. I oczywiście znikły w 5 minut, a robiłam je nieco dłużej. Dlatego dzielę się z Wami tym prostym przepisem.

Jak zrobić ekspresowe rogaliki z ciasta francuskiego?

Do zrobienia tych rogalików z ciasta francuskiego wystarczy 10 minut, dodatkowych 15 minut potrzebujesz, by upiec rogaliki.

Przepis: Rogaliki z czekoladą

Słodkie rogaliki z ciasta francuskiego i czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ciastaCiasto wyjmij z lodówki 15 minut, przed robieniem rogalików. Wyjmij je z opakowania, rozwiń i pokrój na 20-21 trójkątów takiej samej wielkości.
  2. Formowanie rogalikówNa jednym, szerszym końcu każdego trójkąta połóż 2 kawałki czekolady. Owiń je ciastem, zwijając je w kierunku naprzeciwległego rogu. Zagnij rogalik. W ten sam sposób uformuj pozostałe rogaliki.
  3. Pieczenie rogalikówRogaliki ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Inne pomysły na nadzienie do słodkich rogalików z ciasta francuskiego

Ja do nadzienia słodkich rogalików użyłam tabliczki czekolady. Możesz ją jednak zastąpić gotowym kremem czekoladowo-orzechowym, ewentualnie powidłami z dodatkiem czekolady. Oczywiście możesz też zamienić czekoladę, na 1-2 łyżeczki budyniu albo dżemu. Doskonale będą też smakować rogaliki z kawałkiem gruszki czy borówkami w środku.

Pamiętaj, robiąc wypieki z ciasta francuskiego

By wypieki z ciasta francuskiego były wyrośnięte i chrupiące, trzeba pamiętać o kilku zasadach:

  • Ciasto francuskie należy piec w odpowiednio wysokiej temperaturze. Zwykle jest to 210-220 stopni Celsjusza. Taka temperatura gwarantuje, że masło, które się w nim znajduje nie wytopi się, lecz ładnie porozdziela listki ciasta i będzie ono puszyste.
  • Jeśli robisz tartę słodką lub wytrawną na cieście francuskim najpierw podpiecz spód. Inaczej, po nałożeniu nadzienia, ciasto nie będzie miało wystarczająco dużej siły, by wyrosnąć. Spód będzie więc zbity i mokry od nadzienia, zamiast przyjemnie chrupać. Po zrumienieniu spodu w wysokiej temperaturze, dopiecz je z farszem w 180 stopniach Celsjusza, by się nie przypaliło.
  • Przed pieczeniem rogaliki czy poduszeczki z ciasta francuskiego możesz posmarować jajkiem. Dzięki temu ciasto ładnie się zrumieni i będzie błyszczące.

Czytaj też:
Wiosną robię racuchy z tym sezonowym przysmakiem. Wychodzą orzeźwiające i pyszne
Czytaj też:
Te rogaliki z ciasta francuskiego robię w 10 minut. Używam tylko 4 składników