Zawsze w lodówce lub w zamrażarce mam paczkę ciasta francuskiego. To taka moja deska ratunkowa, jakbym nie miała lepszego pomysłu na wytrawną lub słodką przekąskę dla rodziny. Wiem, że zawsze pójdzie u mnie wytrawna tarta z porem i rogaliki z jabłkami. Ostatnio zrobiłam też rogaliki z czekoladą. I oczywiście znikły w 5 minut, a robiłam je nieco dłużej. Dlatego dzielę się z Wami tym prostym przepisem.
Jak zrobić ekspresowe rogaliki z ciasta francuskiego?
Do zrobienia tych rogalików z ciasta francuskiego wystarczy 10 minut, dodatkowych 15 minut potrzebujesz, by upiec rogaliki.
Przepis: Rogaliki z czekoladą
Słodkie rogaliki z ciasta francuskiego i czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 115 w każdej porcji
Składniki
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
Sposób przygotowania
- Krojenie ciastaCiasto wyjmij z lodówki 15 minut, przed robieniem rogalików. Wyjmij je z opakowania, rozwiń i pokrój na 20-21 trójkątów takiej samej wielkości.
- Formowanie rogalikówNa jednym, szerszym końcu każdego trójkąta połóż 2 kawałki czekolady. Owiń je ciastem, zwijając je w kierunku naprzeciwległego rogu. Zagnij rogalik. W ten sam sposób uformuj pozostałe rogaliki.
- Pieczenie rogalikówRogaliki ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Inne pomysły na nadzienie do słodkich rogalików z ciasta francuskiego
Ja do nadzienia słodkich rogalików użyłam tabliczki czekolady. Możesz ją jednak zastąpić gotowym kremem czekoladowo-orzechowym, ewentualnie powidłami z dodatkiem czekolady. Oczywiście możesz też zamienić czekoladę, na 1-2 łyżeczki budyniu albo dżemu. Doskonale będą też smakować rogaliki z kawałkiem gruszki czy borówkami w środku.
Pamiętaj, robiąc wypieki z ciasta francuskiego
By wypieki z ciasta francuskiego były wyrośnięte i chrupiące, trzeba pamiętać o kilku zasadach:
- Ciasto francuskie należy piec w odpowiednio wysokiej temperaturze. Zwykle jest to 210-220 stopni Celsjusza. Taka temperatura gwarantuje, że masło, które się w nim znajduje nie wytopi się, lecz ładnie porozdziela listki ciasta i będzie ono puszyste.
- Jeśli robisz tartę słodką lub wytrawną na cieście francuskim najpierw podpiecz spód. Inaczej, po nałożeniu nadzienia, ciasto nie będzie miało wystarczająco dużej siły, by wyrosnąć. Spód będzie więc zbity i mokry od nadzienia, zamiast przyjemnie chrupać. Po zrumienieniu spodu w wysokiej temperaturze, dopiecz je z farszem w 180 stopniach Celsjusza, by się nie przypaliło.
- Przed pieczeniem rogaliki czy poduszeczki z ciasta francuskiego możesz posmarować jajkiem. Dzięki temu ciasto ładnie się zrumieni i będzie błyszczące.
Czytaj też:
Wiosną robię racuchy z tym sezonowym przysmakiem. Wychodzą orzeźwiające i pyszneCzytaj też:
Te rogaliki z ciasta francuskiego robię w 10 minut. Używam tylko 4 składników