Kiedyś zastępował nam czekoladę. Dziś wolę zjeść ten blok czekoladowy niż najlepszą tabliczkę
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Kiedyś zastępował nam czekoladę. Dziś wolę zjeść ten blok czekoladowy niż najlepszą tabliczkę

Dodano: 
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy Źródło:Shutterstock / ffolas
Blok czekoladowy to słodycz z PRL-u, której powinny spróbować współczesne dzieci. Nie tylko dlatego, by wiedzieć, czym zajadali się ich rodzice, ale też po to, by zjadły słodkość bez zbędnych E.

W czasach PRL-u półki sklepowe świeciły pustkami, a o czekoladzie można było pomarzyć. Wtedy też nasze babcie i mamy wpadły na pomysł, jak nieco osłodzić nam życie. Z dostępnych produktów wyczarowały namiastkę czekolady, którą był blok czekoladowy. Smakował wtedy rewelacyjnie, a i teraz bije na głowę większość sklepowych słodyczy. Warto go zrobić od czasu do czasu, bo jest naturalny i nie zawiera zbędnych ulepszaczy.

Z czego zrobić blok czekoladowy?

Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebne jest masło, cukier, kakao i mleko w proszku. Ten ostatni składnik sprawia, że blok ma przyjemnie mleczny smak i niepowtarzalną plastyczność. Bez problemu można go kroić w plastry i zajadać niczym ciasto. Doskonałym dodatkiem do bloku czekoladowego są bakalie i różnego rodzaju ciastka oraz wafelki. Za ich sprawą blok smakuje jeszcze lepiej, bo jedząc go można natrafić na różne smaczki.

Blok czekoladowy jak z PRL-u

Blok czekoladowy możesz przygotować w dowolnej formie i kroić go w plastry lub kwadraty.

Przepis: Blok czekoladowy jak z PRL-u

Słodka masa czekoladowa z dodatkiem ciastek i bakalii

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki mleka lub wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 niepełne szklanki mleka w proszku
  • ok. 100 g ciastek (np. herbatników, wafelków)
  • ok. 100 g bakalii (orzechów, suszonych owoców)

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie ciastek i bakaliiCiasteczka i wafelki połam na kawałki. Orzechy i większe owoce suszone, np. figi, suszone morele pokrój na kawałki.
  2. Przygotowanie masy czekoladowejW rondelku umieść masło, mleko, cukier i kakao. Mieszając podgrzewaj do czasu, aż składniki rozpuszczą się i połączą. Do gorącej masy wsyp mleko w proszku i wymieszaj. Dodaj bakalie i ciastka, wymieszaj.
  3. Schładzanie masyPodłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę czekoladową, ubij łyżką. Gdy masa wystygnie, przykryj ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Wskazówki dotyczące przygotowania bloku czekoladowego

Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by blok czekoladowy wyszedł, jak należy:

  • Do przygotowania bloku czekoladowego nadaje się tylko i wyłącznie mleko w proszku. Mleko granulowane niestety nie rozpuści się w masie kakaowej i pozostaną w niej grudki.
  • Dodatki do masy czekoladowej trzeba wsypywać, póki masa jest jeszcze gorąca.
  • Blok czekoladowy dobrze jest zrobić w szklanej lub ceramicznej formie. Blaszana może bowiem nadać smakołykowi metalicznego posmaku.

Czytaj też:
Miksuję ryż z czekoladą i mam błyskawiczny deser, który smakuje wszystkim
Czytaj też:
Intensywny smak czekolady zamknięty w chrupiącej skorupce. Brownie z tego przepisu wychodzi obłędnie pyszne

Źródło: smaki.pl