Miksuję ryż z czekoladą i mam błyskawiczny deser, który smakuje wszystkim
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Miksuję ryż z czekoladą i mam błyskawiczny deser, który smakuje wszystkim

Dodano: 
Deser z ryżu i czekolady
Deser z ryżu i czekolady Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Ten deser ryżowy nie ma sobie równych: jest mocno czekoladowy, ma piankową konsystencję i robi się go w kilka chwil.

Połączenie ryżu z czekoladą to prosty patent na mocno czekoladowy deser ryżowy. Potrzebny jest blender, czekolada i torebka ugotowanego ryżu.

Jak zrobić deser ryżowy z czekoladą?

Ryż musi być ugotowany do miękkości, aby łatwo zblendował się na gładką, wręcz piankową masę. Do ryżu dodaję rozpuszczoną z masłem i cukrem gorzką czekoladę i miksuję. To tak naprawdę wszystko. W wersji wegańskiej wystarczy, że zamienisz masło na olej kokosowy. Możesz też zmienić ilość cukru w zależności od tego, jak słodkie desery lubisz. Cukier można też zastąpić zamiennikami (np. stewią albo słodkimi syropami).

Przepis: Czekoladowy deser ryżowy

Prosty deser na bazie gotowanego ryżu i czekolady.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
877 w każdej porcji

Składniki

  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru

opcjonalnie do dekoracji:

  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania

  1. Robienie deseruCzekoladę pokrusz na mniejsze kawałki i podgrzej w rondelku z masłem, aż wszystko się rozpuści. Dodaj cukier puder, wymiesza. Dodaj ugotowany ryż i zmiksuj wszystko na gładką masę.
  2. Serwowanie deseruPrzełóż czekoladowo-ryżową masę do pucharków. Przed podaniem możesz posypać deser gorzkim kakao.

Gotowy deser można także udekorować prażonymi orzechami (polecam orzechy laskowe) albo dla dodania świeżości – soczystymi borówkami albo malinami.

Ryż z czekoladą – inne pomysły

Deser z ryżu i czekolady można modyfikować. W tej wersji wychodzi dość gęsty – można go nieco rozrzedzić dodając nieco mleka, albo słodkiej śmietanki (z dodatkiem śmietanki po zblendowaniu będzie jeszcze bardziej piankowy). Można też do deseru dodać łyżkę masła orzechowego. Ciekawą opcją jest zamiana gorzkiej czekolady na czekoladę białą – w takiej wersji jednak warto dodać jakiś wyrazisty składnik, który przełamie smak deseru – może to być np. skórka z pomarańczy, albo świeże owoce, które można podać razem z deserem w pucharku.

Deser ryżowy z czekoladą można polać dowolnymi sosami deserowymi albo polewami. Można go też podać z bitą śmietaną, chociaż przyznam, że osobiście lubię go w tej najprostszej wersji. Jeśli masz ochotę na zdrowe dodatki – do samej masy można dodać płatki owsiane (muszą być namoczone, jeśli deser ma zachować swoją kremowość).

Deser ryżowy z czekoladą jest prosty pomysłem na słodką przekąskę do pracy. Wystarczy przełożyć go do słoiczka i gotowe.

Czytaj też:
Szukasz idealnego przepisu na ciasto czekoladowe? To już znalazłeś!
Czytaj też:
Błyskawiczne babeczki jogurtowe bez miksera. 40 minut i gotowe!