Pyszne i kruche faworki to specyficzny rodzaj wypieków. Te bardzo chrupkie, posypywane cukrem pudrem ciastka potrafią wciągnąć na długie godziny. Trudno jest się im oprzeć, choć brak kontroli nad apetytem może być opłakany w skutkach. Faworki robię stosunkowo rzadko. Oczywiście obowiązkowo smażę te ciastka na tłusty czwartek. Ciasto na faworki zawiera podstawowe składniki – mąkę, jajka, kwaśną śmietanę oraz proszek do pieczenia. Za wyjątkową chrupkość faworków odpowiada dodatek spirytusu. Jeżeli nie masz pod ręką spirytusu, to możesz zrobić domowe faworki z 10% octem spirytusowym.
Na początek kilka ważnych informacji, które ułatwią Ci przygotowanie faworków. Kruchy chrust najlepiej smażyć na oleju lub smalcu w niskim rondlu z grubym dnem. Idealnie w tym celu sprawdza się żeliwny rondel. Można też zrobić faworki w garnku do frytek z sitem oraz we frytkownicy.
Uwaga: przed przystąpieniem do zagniatania ciasta wyjmij jajka i śmietanę z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Przepis: Faworki (chrust)
Polecam przepis na idealnie kruche, tradycyjne faworki czyli „chrust”. Przypomnij sobie smak dzieciństwa.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 żółtka jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka spirytusu
Sposób przygotowania
- WyrabianieNa stolnicę lub do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj śmietanę i połącz oba składniki. W mące wymieszanej ze śmietaną zrób zagłębienie i dodaj żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i spirytus lub ocet. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Ciasto na faworki powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na makaron.
- OdpoczywanieJednolite ciasto uformuj w kulę, podziel na 4 części i przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
- Ponowne wyrabianieGdy ciasto odpocznie, ponownie przystąp do jego wyrabiania. Ciasto musisz dobrze napowietrzyć. W tym celu możesz nie tylko zagniatać ciasto, ale także uderzać w nie drewnianym wałkiem i delikatnie uderzać kulą ciasta o stolnicę. Im więcej pęcherzyków powietrza w cieście na chrust, tym będzie on bardziej puszysty i chrupiący.
- FormowanieKażdą porcję ciasta na faworki wałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Im cieńsze ciasto, tym delikatniejsze wyjdą faworki. Z ciasta wykrawaj paski o szerokości około 3 cm i długości około 15 cm. Na środku ciasta zrób kilkucentymetrowy nacięcie i przewiń przez nie górny i dolny koniec ciasta. Gotowe faworki odkładaj na posypaną mąką stolnicę lub blat.
- SmażenieW rondelku z grubym dnem, garnku do smażenia frytek frytkownicy lub na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Sprawdź, czy jest odpowiednio gorący, wrzucając niewielki kawałek ciasta. Wkładaj faworki na tłuszcz małymi porcjami i smaż na złoty kolor z każdej strony. Nie wkładaj do gorącego tłuszczu dużych porcji faworków. Gotowe faworki wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- SerwowanieZimne faworki posyp cukrem pudrem. Może dodać do niego prawdziwą wanilię lub wykorzystać gotowy cukier puder z wanilią.
Na przygotowanie takiej porcji faworków potrzebujesz około 90 minut. Składowe to 60 minut na przygotowanie ciasta, odpoczywanie ciasta i wykrawanie faworków oraz 30 minut na smażenie chrustu.
Aby odsączyć chrust z nadmiaru tłuszczu, najlepiej wykładać gotowe ciasteczka na gruby ręcznik papierowy. Krojenie faworków ułatwia korzystanie z noża do pizzy. Jeżeli chcesz, aby faworki miały postrzępione brzegi, krój je specjalnym radełkiem do ciasta.
Dawniej moja babcia smażyła faworki na smalcu, je jednak wykorzystuję olej roślinny. Jeśli stawiasz na tradycje, to 2 litry oleju roślinnego zamień na 1,5 kg smalcu.
Czytaj też:
Chlebek bananowy robię z tego, co zawsze mam w domu. Już nie wyrzucam zbyt dojrzałych bananówCzytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka