Powinnam opatentować mój sposób napełniania rurek cannelloni. Raz-dwa robię pyszne danie

Powinnam opatentować mój sposób napełniania rurek cannelloni. Raz-dwa robię pyszne danie

Dodano: 
Napełnianie cannelloni
Napełnianie cannelloni Źródło: Shutterstock / Komarina
Cannelloni to duże rurki makaronu, które napełnia się farszem i zapieka. Danie jest smaczne i apetyczne, ale wiele osób rezygnuje z jego przyrządzenia, bo napełnianie rurek jest pracochłonne. Jednak nie dla mnie.

Rurki cannelloni to odmiana włoskiego makaronu wprost stworzona do zapiekania. Wystarczy je tylko nadziać ulubionym farszem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem i wstawić do piekarnika. Niby proste, ale napełnianie rurek jest dość kłopotliwe. Ja jednak znalazłam proste rozwiązanie tego problemu i dzięki temu cannelloni nadziewam błyskawicznie.

Czy trzeba gotować cannelloni przed nadzianiem?

Makaron typu penne czy świderki przed dodaniem do zapiekanki należy ugotować al dente. Czy tak samo powinniśmy zrobić z dużymi rurkami cannelloni? Nie, chyba, że bardzo chcemy sobie utrudnić pracę. Dlaczego? Gdy obgotujemy rurki, szybko zmiękną i stracą kształt, a wtedy ich napełnienie będzie niemożliwością. Lepiej nadziejmy suche rurki cannelloni, a po ułożeniu w naczyniu do zapiekania zalejmy je niezbyt gęstym sosem. W czasie pieczenia makaron wchłonie wodę i zmięknie, a sos w wyniku tego zgęstnieje.

Mój sprytny sposób na szybkie nadzianie cannelloni

Myślicie, że napełniam cannelloni przy pomocy szprycki lub łyżki? Nie, to jednak zabiera sporo czasu. A ja mam na to łatwiejszy sposób. Na czym on polega? Otóż przygotowany farsz umieszczam w dość wąskiej, wysokiej misce. Farszu powinno w niej być mniej więcej na wysokość rurek cannelloni, a objętość miski powinna pomieścić na raz wszystkie rurki makaronu. W taki wyrównany łyżką farsz wbijam po prostu suche rurki cannelloni, jedna obok drugiej, a potem je wyciągam. W ten sposób rurki błyskawicznie napełniają się farszem. Gdy farsz jest nieco rzadszy, przed wyjęciem rurek miskę przechylam mocno na bok, by uniemożliwić wypłynięcie farszu.

Powierzchnia rurek oczywiście też jest nieco pokryta farszem, ale w zupełności mi to nie przeszkadza. Gdy farszu jest jednak na rurkach zbyt dużo, zbieram go łyżką i wkładam do środka cannelloni. Po zalaniu rurek sosem i zapieczeniu ślady farszu na powierzchni są niezauważalne.

Najlepsze farsze i sosy do cannelloni

Rurki cannelloni można nadziewać różnymi farszami i zapiekać w pasującym do nich sosie. Dobrym połączeniem jest farsz z mielonego mięsa i sos pomidorowy lub beszamelowy, a także farsz ze szpinaku i ricotty i sos śmietanowy albo farsz warzywny i sos pomidorowy.

Czytaj też:
Te muszle z prostym farszem to obiadowy hit w moim domu. Możemy je jeść bez końca
Czytaj też:
Kremowe lasagne ze szpinakiem i serami. To mój przepis na najlepszy bezmięsny obiad dla całej rodziny

Źródło: smaki.pl