To warzywo ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jedz je jak najczęściej, a twoje ciało na pewno ci za to podziękuje

To warzywo ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jedz je jak najczęściej, a twoje ciało na pewno ci za to podziękuje

Dodano: 
Rzodkiewki
Rzodkiewki Źródło: Shutterstock / Iaroshenko Maryna
Rzodkiewka, choć często bywa kojarzona jedynie z sałatkami, twarogiem oraz dekorowaniem potraw, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. To niedoceniane warzywo ma wysokie wartości odżywcze i w pozytywny sposób wpływa na ogólny stan zdrowia. Co daje jedzenie rzodkiewki? Jak wykorzystać rzodkiewkę podczas przygotowywania różnych posiłków?

Rzodkiewka (odmiana rzodkwi zwyczajnej) to jedna z roślin kapustowatych. Niewiele osób wie, że jadalną część tej rośliny stanowią nie tylko korzenie, ale także liście. Zarówno w korzeniach, jak i liściach rzodkiewki znajduje się wiele cennych witamin, minerałów i innych substancji odżywczych, które pomagają utrzymać dobre zdrowie. Obecnie można kupić różne odmiany rzodkiewki, które mają nieco inną wielkość, kształt i kolor korzeni. Najbardziej popularna jest rzodkiewka z okrągłymi lub podłużnymi, czerwonymi korzeniami, ale smaczna i zdrowa jest także rzodkiewka biała, żółta i fioletowa.

Rzodkiewka dostępna jest w sklepach przez cały rok, jednak tylko od wiosny do wczesnej jesieni można cieszyć się smakiem tego warzywa z lokalnych upraw gruntowych. Najlepsze są jędrne i soczyste, młode rzodkiewki. Im większe korzenie rzodkiewek, tym większe ryzyko, że będą miały gąbczastą konsystencję i niezbyt intensywny smak.

Co daje jedzenie rzodkiewki?

Jedzenie rzodkiewki to jeden ze sposobów na urozmaicenie codziennego menu oraz uzupełnienie niedoborów cennych związków odżywczych. Rzodkiewka stanowi źródło mikro i makroelementów, których często brakuje w naszej diecie m.in. witaminy C, witamin z grupy B, folianów, żelaza, magnezu, wapnia i potasu. Jedzenie rzodkiewki pozwala usprawnić funkcjonowanie organizmu, wpływając m.in. na pracę układu immunologicznego i układu trawiennego.

Spożywanie rzodkiewki wpływa również na pracę serca, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, zmniejsza stany zapalne oraz redukuje dolegliwości związane z zaburzeniami w pracy wątroby, woreczka żółciowego i żołądka. W medycynie naturalnej rzodkiewka stosowana jest m.in. jako naturalny sposób na niestrawność, brak apetytu, który występuje w okresie rekonwalescencji po chorobach i u osób w podeszłym wieku, a także element profilaktyki chorób oczu. Już w starożytności zauważono, że jedzenie rzodkiewki w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie mózgu, poprawiając zdolności poznawcze i pomaga szybciej zwalczyć choroby dróg oddechowych.

Co ważne – rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które nie powoduje nagłych wahań poziomu glukozy we krwi. W 100 g rzodkiewki znajduje się zaledwie 12-16 kcal.

Właściwości rzodkiewki

Wyjątkowe właściwości rzodkiewki związane są z jej bogatym składem. Dzięki sporej zawartości witaminy C rzodkiewka usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego oraz ma silne właściwości antyoksydacyjne. Co więcej, witamina C bierze udział w przebiegu wielu procesów biologicznych, więc spożywanie rzodkiewki pomaga zadbać o ogólny stan zdrowia.

Dzięki witaminom z grupy B, sporej zawartości żelaza i folianów rzodkiewka polecana jest jako element profilaktyki anemii oraz stanowi idealną przekąskę dla kobiet ciężarnych. Witaminy z grupy B w połączeniu z magnezem pomagają również zadbać o utrzymanie w dobrym zdrowiu układu nerwowego. Obecny w rzodkiewce potas jest niezbędny do prawidłowej pracy serca – pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie tętnicze i zapobiega zaburzeniom rytmu serca.

Rzodkiewka dostarcza do naszego organizmu ważny dla utrzymania zdrowych kości i zębów wapń, usprawniający metabolizm i wpływający na pracę jelit błonnik pokarmowy, redukuje niestrawność, wspiera pracę wątroby, usprawnia wydzielanie żółci, usprawnia naturalne procesy detoksykacyjne, a także zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Najwięcej redukujących stany zapalne, bakterie i wirusy substancji znajduje się w skórce rzodkiewki i tuż pod jej powierzchnią, dlatego najlepiej nie obierać rzodkiewki przed spożyciem. Rzodkiewka zawiera również m.in. antocyjany, które redukują wolne rodniki tlenowe, spowalniając procesy starzenia się organizmu oraz zmniejszając ryzyko rozwoju niektórych chorób np. nowotworów.

Jak wykorzystać rzodkiewkę w kuchni?

Rzodkiewka może być spożywana nie tylko na surowo, choć w tej formie zarówno korzenie, jak i liście tego warzywa dostarczają do naszego organizmu najwięcej cennych dla zdrowia związków. Rzodkiewkę można również gotować, dusić, smażyć oraz wykorzystać do przygotowania przetworów.

Świeża rzodkiewka to idealny dodatek m.in. do sałatek, kanapek i past kanapkowych oraz niskokaloryczna, samodzielna przekąska, którą można spożywać pomiędzy posiłkami. Chrupiąca rzodkiewka to także doskonały dodatek do orzeźwiających chłodników i zimnych sosów np. na bazie jogurtu naturalnego. Liście rzodkiewki można wykorzystać jako dodatek do sałatek lub zrobić z nich aromatyczne pesto.

Z rzodkiewki można również przygotować podawaną na ciepło zupę, jarzynkę do drugiego dania oraz dodawać ją m.in. do warzywnych i mięsnych potrawek. Nadmiar rzodkiewki warto przetworzyć, przygotowując z niej sałatki w marynacie octowej oraz zdrowe kiszonki.

Czytaj też:
Trzy składniki wystarczą, by zrobić te lekkie szaszłyki. Idealne jako przekąska na gorące dni
Czytaj też:
Ścieram i dodaję do mizerii. Jeden dodatek robi ogromną różnicę

Źródło: smaki.pl