Po kawę zwykle sięgamy dlatego, by się pobudzić i ponieważ lubimy jej aromat. Oba powody są równie ważne i sprawiają, że trudno odmówić nam sobie tego napoju. Jednak mimo wielu zalet, kawa ma też liczne wady. Jedną z nich ograniczam prostym dodatkiem. Dzięki temu otrzymuję wciąż smaczny, ale o wiele zdrowszy napar.
Jakie są wady kawy?
Kawa to aromatyczny napój, który potrafi nas pobudzić i dodać energii. Jednak oprócz wielu zalet, ma też liczne wady. U wielu osób napój ten pity w nadmiarze może powodować niepokój i rozdrażnienie, a także podniesione ciśnienie krwi i kołatanie serca. Poza tym kawa ma działanie moczopędne, co przyczynia się do utraty magnezu, wapnia i potasu. Z tych powodów kawę powinniśmy pić z umiarem.
Dlaczego warto dodać kakao do kawy?
Kawę z dodatkiem kakao lubię ze względu na głęboki smak tego napoju. Pijąc go mam też świadomość, że dzięki kakao napar staje się o wiele zdrowszy. Kakao dostarcza bowiem magnezu, który pokrywa straty tego składnika spowodowane moczopędnym działaniem kawy. Kakao stanowi też doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zapobiegają niekorzystnym reakcjom w naszym organizmie. Poza tym poprawia koncentrację oraz nastrój. Jednym słowem picie kawy z dodatkiem kakao ma same plusy.
Kiedy dodać kakao do kawy? Ja najpierw wlewam do filiżanki trochę gorącej wody, wsypuję do niej łyżeczkę ciemnego kakao i całość dokładnie mieszam. Powstałą mieszaninę dopełniam gorącym naparem kawy, mieszam i gotowe.
Inne smaczne i zdrowe dodatki do kawy
Jeśli chcecie, by kawa lepiej smakowała i była zdrowsza, możecie wzbogacić ją prostymi dodatkami. Dodając do naparu szczyptę soli sprawicie, że napój nabierze karmelowego smaku i będzie mniej gorzki. W ten sposób da się ograniczyć ilość dodawanego do kawy cukru. Napój ten można też ulepszyć, dodając do niego szczyptę mielonego cynamonu, kurkumy czy pieprzu. Podkręcą one smak kawy, a także zadziałają leczniczo.
Czytaj też:
Co wieczór piję kubek aromatycznego naparu. Doskonale odpręża i lepiej mi się po nim śpiCzytaj też:
Kawa z tym dodatkiem zadziała niczym spalacz tłuszczu. Wystarczy niewielka ilość