Mowa o kawie z imbirem. Ten dodatek do kawy jest doskonale znany w krajach takich jak Jemen czy Arabia Saudyjska, w Polsce jest jednak mało popularny. My zachęcamy do eksperymentów, bo nie dość, że taka kawa ma smak, który pobudza i intryguje, to jednocześnie imbir ma wiele właściwości prozdrowotnych. Nie sposób też nie wspomnieć o jego działaniu wspierającym redukcję wagi, mówi się wręcz o imbirze jako naturalnym spalaczu tłuszczu.
Dlaczego warto używać imbiru?
Nie tyle kawa z imbirem, ile woda z imbirem, jest wielu osobom doskonale znana. Picie wody z dodatkiem kilku plasterków pikantnego korzenia o charakterystycznym smaku, ma wiele zalet. Imbir pobudza trawienie, pomaga regulować pracę jelit i przyspiesza spalanie tłuszczu. Ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i rozgrzewające.
Jak zrobić kawę z imbirem?
Kawę z imbirem można przygotować na kilka sposobów. Przede wszystkim można wykorzystać tu zarówno imbir świeży, jak i suszony, przy czym w obu przypadkach końcowy efekt smakowy będzie inny. Przy imbirze świeżym, bardziej intensywny i orzeźwiający.
Jeśli mówimy o proporcjach, to można przyjąć 1 cm świeżego imbiru lub pół łyżeczki zmielonego na szklankę kawy, jednak ze względu na ostry smak imbiru warto dostosować ilość do własnych preferencji, bo ostatecznie chodzi też o przyjemność picia takiej kawy. Imbir w plasterkach można wrzucić np. do zaparzacza razem z kawą lub zalać plasterki gorącą kawą. Imbir sproszkowany można parzyć razem ze zmieloną kawą.
Jeśli chcesz przyrządzić kawę w stylu, jaki znany jest m.in. na Bliskim i Środkowym Wchodzie, to postaw na kawę gotowaną w tradycyjnym tygielku. Wówczas jednak do takiej kawy zwykle dodaje się sporo cukru oraz mleko. To kawa mocna, słodka, pikantna i stawiająca na nogi od pierwszego łyka.
Do kawy z imbirem można też dodać cynamon. To również przyprawa wspomagająca redukcję wagi, a jednocześnie dająca napojowi przyjemny, korzenny smak.
Czytaj też:
Jedna łyżeczka na filiżankę. Tyle wystarczy, by kawa stała się o wiele zdrowszaCzytaj też:
Zamiast łykać witaminy, wiosną jem taką sałatkę. Najważniejszy składnik to zdrowe i pyszne listki