W tłusty czwartek mało kto potrafi odmówić sobie łasowania. Wszędzie otaczają nas pączki, faworki i różnego rodzaju chruściki. I jak tu się nie przejeść? W takich sytuacjach warto sięgać po naturalne sposoby na poprawienie trawienia i zmniejszenie uczucia ciężkości w żołądku.
Naturalne sposoby na przejedzenie i lepsze trawienie
Oto trzy napoje, które mogą pomóc na tłustoczwartkowe przejedzenie. Każdy z nich wspomaga trawienie. Mają też dodatkowe lecznicze właściwości.
Herbatka z kopru włoskiego – to jeden z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na poprawę trawienia. Koper włoski, znany większości jako środek na kolki niemowlęce, działa przeciwskurczowo i redukuje wzdęcia, ponieważ zawarte w nim substancje rozluźniają mięśnie przewodu pokarmowego. Aby przygotować leczniczy napar, zalej wrzątkiem (250 ml) 1-2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, przykryj i zaparzaj 5-10 minut. Napój ma lekko słodkawy, ziołowy, anyżkowy smak. W przypadku silnego uczucia przejedzenia możesz wypić maksymalnie 3 filiżanki dziennie.
Napar z imbiru i cytryny – skutecznie pomaga na ciężkość w żołądku. Niweluje wzdęcia i mdłości, a dodatkowo działa przeciwzapalnie. Kłącze imbiru stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i przyspiesza opróżnianie żołądka. Zawarte w roślinie związki pobudzają m.in. wytwarzanie śliny i żółci. Aby zrobić ten leczniczy napar, zalej 250 mililitrami wrzątku 1 łyżkę świeżo startego imbiru (lub kilka cienko pokrojonych plasterków), przykryj i zaparzaj 10 minut. Następnie dodaj sok z połowy cytryny. Napój ma lekko ostry, cytrusowy smak (jeśli chcesz go złagodzić, możesz dodać łyżeczkę miodu). Pij filiżankę po posiłku, ale maksymalnie 3 razy dziennie. Po napar nie powinny sięgać osoby cierpiące na wrzody żołądka.
Herbatka z mięty pieprzowej – przyspiesza i ułatwia trawienie. Związki zawarte w mięcie pieprzowej stymulują wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a także łagodzą dolegliwości żołądkowe i wzdęcia. Aby przyrządzić herbatkę, zalej 250 ml gorącej ale nie wrzącej wody 1 łyżeczkę suszonej mięty lub 6 świeżych liści. Przykryj kubek i zaparzaj przez 5-10 minut. Napar ma orzeźwiający, ziołowy smak z lekko chłodzącym efektem. Pij 1 filiżankę po posiłku, ale nie więcej niż 3 razy dziennie. Uwaga: mięta pieprzowa może nasilać refluks żołądkowy.
Co pić, by na co dzień wspierać pracę jelit?
Jednym z najlepszych napojów na długoterminowe wsparcie jelit jest kefir naturalny. Jego skuteczność wykazano w badaniach na temat mikrobioty jelitowej. Kefir jest bogaty w probiotyki, które pomagają przywrócić równowagę flory jelitowej i poprawiają trawienie.
Czytaj też:
Napar od dietetyczki obniża mi cukier. Sprawdź, jak działa ten pyszny i zdrowy napójCzytaj też:
To hit na lepsze trawienie. Napój, który uratuje twój żołądek po świątecznym przejedzeniu