Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy mielona? Warto mieć świadomość

Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy mielona? Warto mieć świadomość

Dodano: 
Kawa rozpuszczalna, ziarnista i zaparzona
Kawa rozpuszczalna, ziarnista i zaparzona Źródło: Shutterstock / Avocado_studio
Kawę można przygotować sięgając po zmielone ziarna lub rozpuszczalne granulki. Jedna i druga wersja ma zwolenników. Czy jednak któraś z tych kaw jest zdrowsza i lepiej wpływa na nasz organizm? Poznajcie krótkie zestawienie wad i zalet obu kaw.

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej początku dnia, a niektórzy sięgają po nią nawet kilka razy dziennie. Czy jednak wiadomo, która kawa jest zdrowsza – czy mielona czy instant? Warto mieć świadomość, zwłaszcza gdy pija się ten napój codziennie.

Jak powstaje kawa mielona, a jak instant?

Kawa mielona to stosunkowo mało przetworzona kawa. By ją przygotować ziarna kawy najpierw się praży, a potem mieli na odpowiednią grubość. Palenie daje ziarnom odpowiedni smak i aromat, zaś mielenie dopasowane jest do sposobu parzenia. Kawę przeznaczoną do parzenia w ekspresach przelewowych rozdrabnia się w mniejszym stopniu, niż kawę do ekspresów ciśnieniowych czy kawę przeznaczoną do parzenia po turecku.

Jeśli chodzi o kawę instant, przechodzi ona nieco bardziej skomplikowany proces produkcyjny. Palone i zmielone ziarna poddaje się ekstrakcji w zbiornikach z gorącą wodą, a potem uzyskany ekstrakt zagęszcza się, mrozi i suszy pod obniżonym ciśnieniem, czyli w procesie liofilizacji. Dzięki temu kawa rozpuszczalna dobrze zachowuje smak i aromat świeżej kawy.

Czy zdrowsza jest kawa mielona czy instant?

Obecnie coraz popularniejsze stają się ekspresy do kawy, a tym samym kawa mielona. Jednak wiele osób z wygodny, sięga po kawę rozpuszczalną. Czy zalety którejś z nich przeważają?

Kawa mielona jest bardziej naturalna i mniej przetworzona, niż rozpuszczalna. Zawiera więcej składników odżywczych i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie i chronią przed chorobami układu krążenia. Kawa ta dobrze też zachowuje substancje smakowe i olejki, dzięki czemu ma głębszy smak i aromat.

Kawa rozpuszczalna, czyli liofilizowana jest niezwykle wygodna w przygotowaniu, bo wystarczy ją tylko zalać gorącą wodą, a błyskawicznie się rozpuszcza. Zawiera mniej kofeiny niż kawa mielona, dzięki czemu jest łagodniejsza dla żołądka i stanowi lepszy wybór dla osób wrażliwych na kofeinę. Ma też niższą zawartość składników odżywczych, bo część z nich jest tracona w procesie produkcji. Tak się na przykład dzieje z antyoksydantami. Kawa ta zawiera też mniej tłuszczów, więc stanowi lepszy wybór dla osób liczących kalorie.

Tak naprawdę nie da się ocenić, który rodzaj kawy jest zdrowszy. Oba mają bowiem swoje wady i zalety. To, po którą kawę sięgniemy, zależy więc głównie od naszych preferencji.

Inne plusy i minusy kawy mielonej i rozpuszczalnej

Przygotowując kawę, można się też kierować łatwością sporządzenia tego napoju. Jeśli chodzi o kawę mieloną, często wymaga ona użycia ekspresu, filtra lub kawiarki, co może być mniej wygodne, bo naraża nas na dodatkowe zmywanie. Pozwala jednak na kontrolę nad jakością napoju. Kawa mielona zazwyczaj nie zawiera żadnych dodatków. W przypadku kawy rozpuszczalnej, warto zwrócić uwagę na to, jaką kawę kupujemy. Niektóre mogą zawierać dodatki smakowe, aromatyczne, stabilizatory i dodatek cukru.

Czytaj też:
Ta kawa poprawia humor jak żadna inna. Smakuje niczym najlepsza szarlotka
Czytaj też:
Jedna z najlepszych kaw na jesień ma tylko jeden dodatek. Aromatyczna przyprawa podkręca metabolizm i rozgrzewa

Źródło: smaki.pl