Mleko UHT pojawiło się na naszym rynku pod koniec ubiegłego stulecia i w tej chwili sprzedaje się go więcej, niż mleka świeżego. Wpływ na to z pewnością ma łatwa dostępność i bezproblemowe przechowywania. Mleka UHT nie trzeba bowiem trzymać w lodówce, świeże poza lodówką szybko się psuje. A jak wygląda kwestia gotowania tego mleka? Czy rzeczywiście jest ono niezbędne?
Co to jest mleko UHT?
Sprzedawane w kartonowych opakowaniach mleko UHT (Ultra High Temperature), to mleko poddawane utrwalaniu w bardzo wysokiej temperaturze. Jest ono ogrzewane do 135-150 stopni Celsjusza przez bardzo krótki czas, który wynosi 2-5 sekund i bardzo szybko schładzane. Te parametry wystarczą, by zniszczyć wszelkie mikroorganizmy, które mogą występować w mleku, a które mogłyby być dla nas szkodliwe. Ten proces utrwalania nazywa się sterylizacją i zapewnia dużą trwałość produktu.
Czy trzeba gotować mleko UHT?
Dzięki procesowi sterylizacji mleko UHT jest „czyste” i zupełnie dla nas bezpieczne. Można je pić prosto z kartonu, bez konieczności wcześniejszego gotowania. Oczywiście, jeśli ktoś lubi ciepłe lub gorące mleko, może je podgrzać, np. w kuchence mikrofalowej lub nawet zagotować w garnku. Ten proces z pewnością się przyda, jeśli na mleku UHT chcemy ugotować budyń czy kluski lane.
Czym się różni mleko UHT od świeżego?
Mleko UHT poddawane jest procesowi sterylizacji, który niszczy wszelkie mikroorganizmy. Zaś mleko świeże przechodzi jedynie proces pasteryzacji. Ta z kolei polega na ogrzewaniu mleka do temperatury co najmniej 71 stopni Celsjusza przez nie krócej niż 15 sekund. W wyniku tego procesu nie są niszczone np. zarodniki bakterii. W związku z tym mleko świeże jest mniej trwałe. Jednak jego smak i walory odżywcze są bardziej zbliżone do mleka prosto od krowy, niż to ma miejsce w przypadku mleka UHT.
Sposób utrwalania mleka UHT sprawia, że w oryginalnie zamkniętym opakowaniu możemy je przechowywać kilka miesięcy w temperaturze pokojowej. Po otwarciu zaś powinniśmy je wstawić do lodówki i zużyć w ciągu 2-3 dni. Mleko świeże, czyli pasteryzowane wymaga natomiast przechowywania w lodówce. Warto przy tym dodać, że mleko świeże w temperaturze pokojowej kiśnie i robi się z niego mleko zsiadłe. Natomiast mleko UHT nie ma zdolności fermentowania i nigdy nie otrzymamy z niego twarogu.
Czytaj też:
Tani deser o smaku raffaello to niebo w gębie, a jest dziecinnie prosty. Przepis mam od koleżankiCzytaj też:
Wszyscy ruszą do Dino po tanie mleko. Teraz kosztuje mniej niż woda