Tani deser o smaku raffaello to niebo w gębie, a jest dziecinnie prosty. Przepis mam od koleżanki

Tani deser o smaku raffaello to niebo w gębie, a jest dziecinnie prosty. Przepis mam od koleżanki

Dodano: 
Ryż kokosowy à la raffaello
Ryż kokosowy à la raffaello Źródło: Shutterstock / Marcus Z-pics
Ryż gotowany na mleku to smak mojego dzieciństwa. Ten ekspresowy i tani deser często jadłem z dodatkiem miodu, cynamonu lub owoców. Koleżanka podzieliła się ze mną przepisem na ryż kokosowy, który w smaku przypomina raffaello. Ten deser przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbuj go!

Ryż na słodko ma wielu zwolenników i przeciwników. Zaliczam się do pierwszej grupy, bo bardzo lubię połączenie smaku białego ryżu z owocami i innymi słodkimi dodatkami. Często piekę ryż z truskawkami i ryż z jabłkami oraz cynamonem, które podaję na obiad bądź podwieczorek z dodatkiem śmietany. Ryż kokosowy to ciekawy pomysł na deser, który zaskoczył mnie bardzo bogatym smakiem i przyjemną, kremową konsystencją.

Jak zrobić ryż kokosowy à la raffaello?

Ryż kokosowy możesz ugotować na krowim mleku, napoju roślinnym – najlepiej kokosowym, lub wodzie. Gotując ryż na wodzie, polecam po odcedzeniu połączyć go ze słodką śmietanką oraz podgrzać ze sparzonymi wrzątkiem wiórkami kokosowymi.

Najlepszy do słodkiego deseru jest ryż biały długoziarnisty o delikatnym, neutralnym smaku, ale możesz również użyć np. ryżu basmati lub jaśminowego. Smak deseru wzbogaci dodanie mleczka kokosowego. Choć nazwy „mleko” i „mleczko” kokosowe są stosowane zamiennie, to mamy tutaj do czynienia z różnymi produktami. Mleko kokosowe, czyli inaczej napój roślinny, różni się od mleczka kokosowego zawartością miąższu kokosa, która wpływa na konsystencję, smak i wartości odżywcze produktów kokosowych. Jeżeli chcesz użyć mleczka kokosowego, to dodaj je pod koniec przygotowywania ryżu raffaello, dopasowując ilość tego produktu do indywidualnych preferencji smakowych i wymagań dotyczących konsystencji deseru.

Porada: jeżeli chcesz przygotować większą porcję ryżu kokosowego, to od razu po przestygnięciu deseru wstaw go do lodówki. Przechowywanie ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii, które wywołują zatrucia pokarmowe.

Słodzę deser miodem, który dodaję do letniego ryżu, żeby nie stracił cennych właściwości prozdrowotnych. Możesz zastąpić ten składnik białym lub brązowym cukrem i kilkoma kostkami startej na tarce o dużych oczkach bądź posiekanej białej czekolady.

Przepis: Ryż à la raffaello

Ten pyszny, kremowy ryż kokosowy przypadnie do gustu fanom popularnych pralinek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
595

Składniki

  • 120 ml mleka 2%
  • 50 g suchego ryżu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 kropli ekstraktu waniliowego

Na prażone wiórki kokosowe:

  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1/3 łyżeczki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuPrzygotuj niewielki garnek i zagotuj w nim mleko. Do gotującego się mleka dodaj suchy ryż i gotuj przez 7-8 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujący się ryż przykryj pokrywką.
  2. Połączenie składnikówGdy ryż zacznie mięknąć, dodaj do niego wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki i gotuj do miękkości ryżu, uważając, żeby go nie przypalić. Ryż oraz wiórki kokosowe powinny wchłonąć całe mleko. W tym momencie możesz do ryżu dodać cukier. Zdejmij garnek z ryżem kokosowym z palnika i pozostaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
  3. Prażenie wiórków kokosowychRozgrzej małą patelnię i roztop na niej klarowane masło. Wsyp wiórki kokosowe i smaż na małym ogniu, często mieszając. Wiórki wchłoną masło, a  po kilku minutach smażenia zyskają lekko brązowy kolor i staną się chrupiące. Uważaj, żeby nie przypalić kokosa, bo będzie miał gorzki smak. Uprażone wiórki kokosowe przełóż do miseczki. Wskazówka: możesz również uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni.
  4. Dodanie mioduGdy ryż kokosowy będzie letni, dodaj do niego miód i wymieszaj składniki. Spróbuj deser i ewentualnie dodaj więcej miodu. Do letniego ryżu możesz również dodać rozdrobnioną białą czekoladę.

Jak podawać ryż à la raffaello?

Letni lub zimny ryż kokosowy przełóż do miseczki i posyp prażonym kokosem. Możesz udekorować deser świeżymi owocami np. malinami oraz listkami mięty lub melisy. Doskonale smakuje również ryż kokosowy udekorowany prażonymi płatkami migdałów.

Czytaj też:
Zamiast owsianki ugotuj rano jaglankę. Pochłoniesz ją, gdy dowiesz się, jak bardzo jest zdrowa
Czytaj też:
W PRL-u był to deser obowiązkowy. Przepis na najlepszą Wuzetkę mam z przepiśnika babci