Pierogi to jedna z naszych tradycyjnych potraw. Nie obędzie się bez nich Wigilia. A ponieważ nie jemy wtedy mięs, również i farsz do pierogów powinien być postny. Większość osób serwuje pierogi z kapustą i grzybami, ale to niejedyna opcja na wieczerzę wigilijną. Dziś pokażę wam, jak zrobić niezwykle banalnie prosty, a bardzo smaczny farsz do pierogów.
Czym nadziać postne pierogi?
Pierogi na Wigilię powinny zawierać postne nadzienie. Zazwyczaj bazuje ono na kiszonej kapuście. Czasem jest ona łączona z podsmażoną cebulką, ale częściej miesza się ją też z leśnymi grzybami. Taki farsz jest pełen smaku, ale wymaga trochę pracy i do najtańszych nie należy.
Dobrym pomysłem jest również przygotowanie nadzienia z soczewicy czy szpinaku. Pierwszy będzie pożywny, drugi lekki. Niektórzy nadziewają pierogi mieszanką kaszy gryczanej i podsmażonych pieczarek albo białego sera. Jeśli jednak chcecie przygotować pierogi szybko i za grosze, sięgnijcie po ziemniaki. Dzięki dodatkom ten farsz wyjdzie naprawdę smaczny.
Jak zrobić postne pierogi z tanim farszem?
Z ziemniaków robi się tzw. nadzienie ruskie do pierogów. Oprócz ugotowanych ziemniaków zawiera ono także twaróg. Niepowtarzalnego smaku i aromatu całości dodaje zaś podsmażona cebulka i świeżo mielony pieprz. Wypróbujcie jednak przepis na prostszą wersję tego farszu, a mianowicie bez białego sera. Całość też wyjdzie smaczna, tylko dodajcie do ziemniaków sporą ilość zeszklonej, a nawet delikatnie zrumienionej cebuli.
Przepis: Pierogi z ziemniaczanym farszem
Pierogi nadziewane prostym i tanim farszem z ziemniaków i podsmażonej cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
Farsz ziemniaczany:
- 600–700 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2–3 łyżki masła lub oleju
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuZiemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, osusz, przepuść przez praskę, wystudź. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj do ziemniaków, wymieszaj, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
- Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę i sól. Dodaj ciepłą wodę i olej. Wymieszaj, wyrabiaj ok. 5–7 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 20–30 minut, by ciasto odpoczęło.
- FormowanieCiasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm. Szklanką wykrój z niego krążki. Na każdy nałóż porcję farszu ziemniaczanego. Dokładnie zlep brzegi.
- GotowanieW garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją. Włóż do niej pierogi, zamieszaj. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotuj je jeszcze ok. 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, okraś.
Jak podać postne pierogi?
Postne pierogi na wigilijny stół zwykle podaje się polane olejem z podsmażoną cebulką. Można je też zaserwować ze śmietaną i cebulką albo polane jedynie stopionym masłem. By zamieniły się w pełne smaku danie, można je podać z sosem pieczarkowym.
Czytaj też:
Ciasto na świąteczne pierogi robię szybką metodą i piekę danie w piekarniku. Bez drożdży i czekaniaCzytaj też:
Z gotowego ciasta i cebuli robię wigilijne pierożki. Takie gościły na moim rodzinnym stole
