Te postne pierogi sprawdzają się nie tylko w Wigilię. Farsz jest prosty, tani i bardzo smaczny

Te postne pierogi sprawdzają się nie tylko w Wigilię. Farsz jest prosty, tani i bardzo smaczny

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło: Shutterstock / ESOlex
Za chwilę czeka nas wielka, pierogowa uczta. Jest nią Wigilia, której nikt nie wyobraża sobie bez tego mącznego dania. Farsz do wigilijnych pierogów musi być postny, co wcale nie oznacza kapusty z grzybami. Oto doskonały przykład innego, pysznego farszu.

Pierogi to jedna z naszych tradycyjnych potraw. Nie obędzie się bez nich Wigilia. A ponieważ nie jemy wtedy mięs, również i farsz do pierogów powinien być postny. Większość osób serwuje pierogi z kapustą i grzybami, ale to niejedyna opcja na wieczerzę wigilijną. Dziś pokażę wam, jak zrobić niezwykle banalnie prosty, a bardzo smaczny farsz do pierogów.

Czym nadziać postne pierogi?

Pierogi na Wigilię powinny zawierać postne nadzienie. Zazwyczaj bazuje ono na kiszonej kapuście. Czasem jest ona łączona z podsmażoną cebulką, ale częściej miesza się ją też z leśnymi grzybami. Taki farsz jest pełen smaku, ale wymaga trochę pracy i do najtańszych nie należy.

Dobrym pomysłem jest również przygotowanie nadzienia z soczewicy czy szpinaku. Pierwszy będzie pożywny, drugi lekki. Niektórzy nadziewają pierogi mieszanką kaszy gryczanej i podsmażonych pieczarek albo białego sera. Jeśli jednak chcecie przygotować pierogi szybko i za grosze, sięgnijcie po ziemniaki. Dzięki dodatkom ten farsz wyjdzie naprawdę smaczny.

Jak zrobić postne pierogi z tanim farszem?

Z ziemniaków robi się tzw. nadzienie ruskie do pierogów. Oprócz ugotowanych ziemniaków zawiera ono także twaróg. Niepowtarzalnego smaku i aromatu całości dodaje zaś podsmażona cebulka i świeżo mielony pieprz. Wypróbujcie jednak przepis na prostszą wersję tego farszu, a mianowicie bez białego sera. Całość też wyjdzie smaczna, tylko dodajcie do ziemniaków sporą ilość zeszklonej, a nawet delikatnie zrumienionej cebuli.

Przepis: Pierogi z ziemniaczanym farszem

Pierogi nadziewane prostym i tanim farszem z ziemniaków i  podsmażonej cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli

Farsz ziemniaczany:

  • 600–700 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2–3 łyżki masła lub oleju
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuZiemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, osusz, przepuść przez praskę, wystudź. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj do ziemniaków, wymieszaj, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę i sól. Dodaj ciepłą wodę i olej. Wymieszaj, wyrabiaj ok. 5–7 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 20–30 minut, by ciasto odpoczęło.
  3. FormowanieCiasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm. Szklanką wykrój z niego krążki. Na każdy nałóż porcję farszu ziemniaczanego. Dokładnie zlep brzegi.
  4. GotowanieW garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją. Włóż do niej pierogi, zamieszaj. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotuj je jeszcze ok. 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, okraś.

Jak podać postne pierogi?

Postne pierogi na wigilijny stół zwykle podaje się polane olejem z podsmażoną cebulką. Można je też zaserwować ze śmietaną i cebulką albo polane jedynie stopionym masłem. By zamieniły się w pełne smaku danie, można je podać z sosem pieczarkowym.

Czytaj też:
Ciasto na świąteczne pierogi robię szybką metodą i piekę danie w piekarniku. Bez drożdży i czekania
Czytaj też:
Z gotowego ciasta i cebuli robię wigilijne pierożki. Takie gościły na moim rodzinnym stole