Smażenie to jedna ze popularniejszych technik, jaką można przyrządzić ziemniaki. Z pewnością nie są wtedy lekkostrawne i dietetyczne, ale trudno im odmówić smaku. Miękkie talarki czy słupki z chrupiącą skórką smakują na tyle dobrze, że czasami są w stanie zastąpić cały obiad. Wystarczy podać do nich tylko sos i surówkę. Jak jednak przygotować ziemniaki z patelni, by wyszły idealne?
Wybierzcie odpowiednią odmianę ziemniaków
By ziemniaki z patelni wyszły smaczne i chrupiące, trzeba wybrać odpowiednią odmianę tego warzywa. Powinny to być mączyste odmiany ziemniaków. Z teraz dostępnych są to np. Irga, Irys, Ricardo. Tylko z takich odmian ziemniaczki z patelni wyjdą chrupiące i smaczne. Omijajcie zaś ziemniaki sałatkowe. Zawierają one za mało skrobi, na to by ładnie przyrumienić się na patelni.
Chrupiące ziemniaki – ta czynność jest na wagę złota
Bardzo ważną czynnością, która ułatwia usmażenie ziemniaków na złocisty kolor, jest namoczenie ich w wodzie. Czynność tę przeprowadza się na obranych i pokrojonych ziemniakach. Ma ona na celu usunięcie z powierzchni ziemniaków nadmiaru skrobi. Dzięki temu kawałki warzywa nie będą się przyklejały do patelni. Pokrojone ziemniaki należy więc włożyć do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 20 minut. Po tym czasie wodę trzeba odlać, ziemniaki osączyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W ten sposób przygotowuje się też ziemniaki na frytki.
Smażenie ziemniaków na patelni – krok po kroku
Gdy więc chcecie przygotować na patelni chrupiące ziemniaki, wykonajcie kolejno poniższe czynności.
- Obierzcie ziemniaki, opłuczcie je i pokrójcie w niezbyt grube talarki, cząstki lub w słupki.
- Namoczcie je w zimnej wodzie przez 20-30 minut i po tym czasie dokładnie je osuszcie.
- Na patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju o wysokiej temperaturze dymienia, np. rzepakowego.
- Na gorący tłuszcz kładźcie ziemniaki w pojedynczej warstwie. Smażcie je kilka minut bez mieszania, aż przyrumienią się od spodu. Dopiero wtedy obróćcie je na drugą stronę i usmażcie na rumiano.
- Gdy ziemniaki są już usmażone, należy doprawić je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, rozmarynem czy tymiankiem. Wcześniejsze doprawienie spowoduje, że ziemniaki puszczą soki, a przyprawy zaczną się przypalać.
Czytaj też:
Te pieczone ziemniaki są pyszne, a robią się same. Są idealne do obiadu lub na obiadCzytaj też:
Zalewam ziemniaki pysznym sosem i wstawiam do piekarnika. Smakują tak, że można je jeść same