Te pieczone ziemniaki są pyszne, a robią się same. Są idealne do obiadu lub na obiad

Te pieczone ziemniaki są pyszne, a robią się same. Są idealne do obiadu lub na obiad

Dodano: 
Pieczone ziemniaki z serem
Pieczone ziemniaki z serem Źródło: Shutterstock / Mironov Vladimir
Pieczone ziemniaki są o wiele smaczniejsze, niż ziemniaki gotowane. Można je podać do obiadu lub zjeść z dodatkiem sosu i surówki jako lekkie danie główne. Ich wielką zaletą jest fakt, że nie ma przy nich roboty.

Ziemniaki pieczone w mundurkach charakteryzują się doskonałym smakiem i wysoką wartością odżywczą. To dlatego, że nie pływają w wodzie i są pieczone w skórce, co chroni je przed utratą cennych składników. Mają też zupełnie inną konsystencję, niż ziemniaki gotowane. Są kruche, ale przyjemnie wilgotne. Wystarczą tylko proste dodatki, by zamienić je w prawdziwy specjał.

Jak upiec ziemniaki w mundurkach?

Ziemniaki pieczone w mundurkach (jacket potatoes) robią się w zasadzie same. W sumie wystarczy je tylko porządnie wyszorować, opłukać i włożyć do piekarnika.

Przepis: Ziemniaki pieczone w mundurkach

Ziemniaki pieczone w piekarniku zapieczone z masłem, solą i serem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól morska

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówPiekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy ziemniak ponakłuwaj kilka razy wykałaczką, co zapobiegnie jego pęknięciu w czasie pieczenia. Każdy ziemniak natrzyj olejem i solą.
  2. Pieczenie ziemniakówZiemniaki ułóż ziemniaki na blasze z piekarnika, piecz 60-80 minut. Pod koniec sprawdź wykałaczką, czy są upieczone. W tym celu wbij w nie wykałaczkę. Gdy gładko wchodzi, ziemniaki są gotowe.
  3. Serwowanie ziemniakówUpieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie każdy ziemniak przekrój na pół, uważając by się nie oparzyć parą. Teraz wnętrze każdego ziemniaka możesz spulchnić widelcem. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. masłem i solą.

Wskazówka: Ziemniaki można też piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem lub ułożyć je na blasze i przykryć folią aluminiową. To skróci nieco czas pieczenia.

Z czym podać ziemniaki pieczone w mundurkach?

Ziemniaki pieczone w mundurkach można podać z rozmaitymi dodatkami. Najprostszym z nich jest masło i szczypta soli. Wystarczy naciąć upieczony ziemniak i włożyć do środka trochę masła i oprószyć całość solą. Gdy masło się roztopi, warzywo jest gotowe do jedzenia.

Innymi doskonałymi dodatkami do pieczonych ziemniaków są: kwaśna śmietana w połączeniu ze szczypiorkiem albo koperkiem, a także majonez, twarożek oraz serek topiony. Możecie też podać je ze smażonym boczkiem, tuńczykiem wymieszanym z majonezem, z fasolką duszoną w sosie pomidorowym, a nawet z chili con carne.

Sposób na chrupiącą skórkę ziemniaków

Jeśli chcecie uzyskać pieczone ziemniaki o wyjątkowo chrupiącej skórce, zapieczcie je dodatkowo po nadzianiu. Proponuję włożyć do ich środka trochę masła, oprószyć je solą, a potem posypać nacięcie startym serem. Teraz ziemniaki należy ponownie wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza (180 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem) i piec je jeszcze 10-15 minut. Wyjdą przepyszne.

Czytaj też:
Kroję ziemniaki na cienkie plasterki i zapiekam z tymi dodatkami. Mam prosty obiad dla całej rodziny
Czytaj też:
Zalewam ziemniaki pysznym sosem i wstawiam do piekarnika. Smakują tak, że można je jeść same