Pomidory są źródłem wielu witamin i minerałów oraz naturalnych antyoksydantów, których zawartość zwiększa się na skutek obróbki termicznej. Większość dostępnych w sklepach i na bazarach odmian pomidorów, gdy dojrzeje, ma czerwony kolor. Wyjątek od tej reguły stanowią odmiany pomidorów, które, nawet gdy dojrzeją, mają zielony kolor np. pomidory Malachitowa Szkatułka, Green Zebra i Evergreen. I te zielone pomidory można jeść.
Czy można jeść zielone pomidory?
Zielone pomidory to w większości pomidory niedojrzałe lub tylko częściowo dojrzałe. Okazy takie nie nadają się do bezpośredniego spożycia – są nie tylko bardzo twarde i niesmaczne, ale mogą również poważnie zaszkodzić zdrowiu. Warto jednak wiedzieć, że nie trzeba wyrzucać zielonych pomidorów, które np. nie zdążyły dojrzeć w przydomowym ogrodzie. Można z nich zrobić pyszne przetwory i przekąski na ciepło lub zerwać i poczekać, aż dojrzeją. Wprawdzie dojrzewające w domu pomidory nie są tak aromatyczne i miękkie jak pomidory dojrzewające na krzaku, ale można je wykorzystać m.in. do przygotowania domowego przecieru pomidorowego i innych przetworów, sosu do makaronu lub zupy.
Dlaczego zielone pomidory mogą zaszkodzić zdrowiu?
Niedojrzałe pomidory zawierają dwa związki, które są szkodliwe dla zdrowia, czyli tomatynę i solaninę.
Tomatyna to alkaloid, który oddziałuje na układ pokarmowy i nerwowy człowieka. Wysokie stężenie tomatyny występuje zarówno w niedojrzałych pomidorach, jak i m.in. w kwiatach oraz liściach. W trakcie dojrzewania pomidorów tomatyna ulega niemal całkowitemu rozpadowi i przestaje zagrażać naszemu zdrowiu.
Solanina to glikoalkaloid, który również oddziałuje na układ pokarmowy i nerwowy człowieka. Nie występuje w miąższu dojrzałych pomidorów, jednak nie ulega rozpadowi w zielonych częściach rośliny.
Do zatrucia tomatyną i solaniną na skutek spożywania niedojrzałych pomidorów na surowo dochodzi niezmiernie rzadko, co jest związane m.in. z ich smakiem. W przypadku zielonych pomidorów marynowanych, smażonych, duszonych i gotowanych ryzyko, że pojawią się ból brzucha lub zaburzenia ze strony układu neurologicznego, jest minimalne.
Sprawdzone sposoby, dzięki którym zielone pomidory szybko dojrzeją
Nie trzeba wyrzucać niedojrzałych pomidorów. Wystarczy je zerwać, uważając, żeby nie uszkodzić szypułek i ułożyć na nasłonecznionym parapecie. Po niedługim czasie zaczną się wybarwiać i stopniowo dojrzewać. Jeżeli pogoda dopisuje, to warto w ciągu dnia wystawić pomidory na zewnątrz, układając je na tarasie lub balkonie.
Można również ułożyć pomidory w niewielkiej skrzynce lub papierowej torbie razem z jabłkami i ustawić w ciepłym miejscu. Jabłka wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie. Jeżeli masz więcej niedojrzałych pomidorów, to ułóż je warstwami, przekładając jabłkami oraz papierowym ręcznikiem lub pergaminem. Sprawdzaj, czy jabłka nie zaczęły się psuć. Dojrzewanie pomidorów przyspieszają również dojrzałe banany.
Przetwory z zielonych pomidorów
Jednym z tradycyjnych przetworów, które niegdyś przygotowywano w większości polskich domów, jest sałatka z zielonych pomidorów w zalewie octowej. Zielone pomidory do sałatki powinny zostać pokrojone na plasterki, zasypane solą oraz pozostawione na 12 godzin, żeby puściły wodę, którą następnie trzeba wylać. Tak przygotowane pomidory z dodatkami m.in. cebulą, są zalewane roztworem octu oraz wody z przyprawami, a następnie pasteryzowane. Sposób przygotowania zielonych pomidorów do słoików pozwala zmniejszyć ilość szkodliwych związków, sprawiając, że obiadowa sałatka na zimę nie wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Ja w swojej kuchni wykorzystuję przepis na kiszone zielone pomidory.
Z niedojrzałych pomidorów można również przygotować pochodzący z kuchni włoskiej dżem z zielonych pomidorów. Duszenie niedojrzałych pomidorów z cukrem i sokiem z cytryny nadaje im wyjątkowy smak i również sprawia, że szkodliwe związki ulegają rozpadowi.
Zielone pomidory jako przekąska
Z zielonych pomidorów można też zrobić smaczną przekąskę w stylu amerykańskim. Pokrojone na plasterki zielone pomidory trzeba doprawić solą, pieprzem oraz wędzoną papryką i panierować w mące kukurydzianej lub drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane zielone pomidory wystarczy usmażyć na oleju i posapać przed podaniem żółtym serem np. parmezanem. Zielone pomidory to również dobry dodatek do zapiekanek, tart i pizzy.
Kto nie powinien jeść przetworów i potraw z zielonymi pomidorami?
Zielone pomidory mogą szkodzić osobom z wrażliwym układem pokarmowym oraz schorzeniami żołądka, dwunastnicy i jelit, kobietom ciężarnym, matkom karmiącym i małym dzieciom.
Czytaj też:
Wkładam pomidory do słoików, dodaję przyprawy i zalewam solanką. Nietypowa kiszonka zaskakuje smakiem i aromatemCzytaj też:
Najlepszy domowy keczup robię z cukinii i mam zapas na cały rok. Sprawdzony przepis