Która część kurczaka jest najzdrowsza i najwartościowsza? Nie każdy zna odpowiedź

Która część kurczaka jest najzdrowsza i najwartościowsza? Nie każdy zna odpowiedź

Dodano: 
Mięso kurczaka
Mięso kurczaka Źródło: Shutterstock / nadianb
Mówi się, że mięso kurczaka jest zdrowe. Czy jednak wszystkie jego elementy mają taką samą wartość odżywczą? Otóż nie, różnice są i to znaczne. Sprawdź, w co obfitują poszczególne kawałki tego drobiowego mięsa.

Mięso kurczaka uchodzi za jedno z najzdrowszych. To dlatego, że zawiera stosunkowo niedużo tłuszczu. Jednak pomiędzy poszczególnymi jego częściami są spore różnice w wartości odżywczej. Warto mieć tego świadomość i wybierać najcenniejsze dla nas kawałki.

Najpopularniejsze kawałki kurczaka

Kurczak jest u nas jednym z najpopularniejszych mięs. To kwestia jego smaku, dostępności i ceny. Jednak poszczególne jego kawałki różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale też smakiem i wartością odżywczą. Do najchętniej przyrządzanych elementów tego drobiowego mięsa należą: piersi, uda i skrzydełka. Zasadnicza różnica między nimi jest taka, że uda i skrzydełka to mięso ciemne, a piersi zalicza się do mięsa białego. Za kolorem mięsa kryją się różnice w ich wartości odżywczej.

Jakie są zalety mięsa z piersi kurczaka?

Pierś uważana jest za najzdrowszy kawałek kurczaka. Charakteryzuje ją bowiem niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka. Mięso to jest więc pożywne, a przy tym delikatne i lekkostrawne. Warto więc sięgać po nie będąc na diecie odchudzającej lub lekkostrawnej. Jest też dobrym wyborem dla sportowców. Poza tym pierś kurczaka jest bogata w witaminy z grupy B i selen.

Czy warto jeść ciemne mięso kurczaka?

Ciemne mięso kurczaka to uda, podudzia (pałki) oraz skrzydła. Kolor tego mięsa wynika z dużej zawartości mioglobiny. Białko to występuje w mięśniach i odpowiada za ich dotlenienie. Takie mięso jest bogatsze w smak i składniki odżywcze. Zawiera sporo żelaza i cynku, a także magnezu, selenu i witamin z grupy B. Poza tym dostarcza również wartościowego białka. Mięso z ud i skrzydeł zawiera przy tym więcej tłuszczu niż pierś kurczaka, przez co jest bardziej kaloryczne. Z powodzeniem mogą je jednak jeść osoby, które nie liczą kalorii i mają większą aktywność fizyczną.

Sposób przyrządzenia ma znaczenie

Niezależnie od tego, po jaki kawałek mięsa kurczaka sięgniesz, dla naszego zdrowia istotny jest sposób jego przyrządzenia. Zdecydowanie powinniśmy unikać smażenia mięsa, bo robi się wtedy ciężkostrawne. O wiele lepszą techniką jest jego pieczenie czy grillowanie. Mięso kurczaka można też gotować w sposób tradycyjny lub na parze. Tym ostatnim sposobem najlepiej jest przyrządzać pierś kurczaka.

Czytaj też:
Obsmażam pałki z kurczaka i duszę je z kilkoma prostymi dodatkami. Moja rodzina uwielbia ten tani obiad
Czytaj też:
Ten filet z kurczaka przyrządza się szybko, a smakuje bosko. Farsz i szynka robią swoje

Źródło: smaki.pl