Smoothie do doskonały pomysł na pyszne, zdrowe śniadanie, ale też na przekąskę czy posiłek po treningu. Jest to gęsty napój, którego podstawą są owoce, czasem też warzywa, a także płyny typu: mleko, jogurt, sok. Smoothie można również wzbogacić w wartościowe dodatki, takie jak: płatki owsiane, orzechy czy nasiona.
Z czego można zrobić smoothie?
Oto konkretne składniki, z których możesz skomponować zdrowe i sycące smoothie.
- Owoce. Najzdrowsze są świeże, ale można też użyć mrożonych. Doskonale sprawdzają się owoce jagodowe typu: maliny, truskawki, borówki amerykańskie, jagody, a także: banany, mango, brzoskwinie, ananas.
- Warzywa. Najlepiej wybierać miękkie i pełne wartościowych składników, takie jak: szpinak, jarmuż, seler naciowy. Można też sięgnąć po ogórek, pomidor czy marchewkę.
- Płyny. Rozcieńczają miks owoców lub warzyw, a mogą go też wzbogacać w wartościowe składniki. Można wybierać między: wodą, mlekiem, kefirem, jogurtem, napojami roślinnymi i sokami owocowymi.
- Dodatki. Warto dorzucić je do smoothie przed lub po zblendowaniu. Wszystko zależy od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję napoju. Do wyboru są: płatki owsiane, orzechy, masło orzechowe, siemię lniane, nasiona chia, miód, syrop klonowy, przyprawy, białko w proszku.
Jak zrobić smoothie z malinami i borówkami?
Przygotowanie smoothie jest niezwykle proste. Zwłaszcza jeśli sięgniesz po kubek miksujący. Umieść w nim tylko: 1/3 szklanki malin, 1/3 szklanki borówek amerykańskich, 1/3 szklanki kefiru lub napoju roślinnego i 1 łyżeczkę siemienia lnianego. Całość zmiksuj na gładki płyn. Jeśli jest zbyt gęsty, możesz go rozrzedzić większą ilością kefiru lub napoju albo wodą.
Zamiast kubka miksującego, do przygotowania smoothie możesz użyć blendera ręcznego. Wtedy umieść wszystkie składniki w dość wysokiej misce, by nie chlapały w czasie rozdrabniania.
Czy można przechowywać smoothie?
Smoothie najsmaczniejsze i najwartościowsze jest, gdy spożywa się je zaraz po przygotowaniu. A, że jego przygotowanie jest szybkie i proste, nie ma większego sensu robienia tego napoju na zapas. Jeśli jednak chcesz przygotować sobie smoothie z wyprzedzeniem, np. na czas po treningu, możesz je wlać do butelki lub słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Najlepiej wypij je w ciągu 24 godzin, a przed spożyciem wstrząśnij pojemnikiem, by składniki ponownie się połączyły.
Czytaj też:
Gdy nie mam czasu na śniadanie, miksuję 3 składniki. Po zielonym smoothie mam energię i chudnęCzytaj też:
To smoothie z 2 składników piję rano i mam energię do południa. Nie potrzebuję już kanapek