Chcesz przedłużyć świeżość truskawek? Pamiętaj o tych 3 zasadach

Chcesz przedłużyć świeżość truskawek? Pamiętaj o tych 3 zasadach

Dodano: 
Truskawki w łubiance
Truskawki w łubiance Źródło:Shutterstock / rzoze19
Truskawki to bardzo delikatne owoce, które dość szybko się psują. Są jednak proste zasady, które pozwolą im poleżeć nieco dłużej w dobrej kondycji. Warto je poznać i stosować, by nie narażać się na straty.

Sezon na truskawki ruszył pełną parą. Przechodząc obok straganu z tymi aromatycznymi owocami, trudno im się oprzeć. Czasem jednak kupimy ich za dużo, jak do bezpośredniego zjedzenia i wtedy zostaje część owoców, na którą już nikt nie ma ochoty. A ponieważ są to bardzo delikatne owoce, warto je odpowiednio zabezpieczyć, by się nie zepsuły. Sprawdź, jak należy przechowywać truskawki.

Na co zwrócić uwagę kupując truskawki?

By truskawki mogły nieco dłużej poleżeć, trzeba kupić świeże i zdrowe owoce. Powinny być suche, bez zgnieceń, śladów pleśni i zgnilizny. Ich kolor powinien być żywy, bez przebarwień. Świeże truskawki mają też ładne, zielone szypułki. Gdy szypułki są pogniecione i mają różne odcienie zieleni, takie truskawki nie są pierwszej świeżości. Takie owoce trzeba jak najszybciej zjeść lub przetworzyć, a istnieje niestety ryzyko, że część z nich od razu będzie zepsuta.

Jak przechowywać truskawki, by się nie zepsuły?

Truskawki nie mają tak grubej skórki, jak jabłka czy winogrona, dlatego psują się bardzo szybko. Owoce te powinno się zjeść lub przetworzyć, jak najszybciej się da. Wtedy nie narazimy się na straty i w pełni skorzystamy z naszych zakupów. Jeśli jednak zostanie ci nieco truskawek, które chcesz przechować do następnego dnia, musisz je odpowiednio zabezpieczyć.

  • Po pierwsze, nie myj truskawek przeznaczonych do przechowywania. Woda przyspiesza bowiem ich psucie. Najlepiej więc myj owoce pod bezpośrednie potrzeby, a nie od razu całą łubiankę.
  • Po drugie owoce, które chcesz przetrzymać do następnego dnia, przechowuj w chłodnym miejscu. Może to być lodówka i wtedy umieść truskawki w pojemniku wyłożonym papierowym ręcznikiem. Wchłonie on nadmiar wilgoci, co wyjdzie truskawkom na zdrowie.
  • Po trzecie, zadbaj o to by truskawki nie były ściśnięte i miały dopływ powietrza. Jeśli więc nie masz na nie miejsca w lodówce, możesz je wynieść na noc na balkon. Wcześniej tylko przesyp je do łubianki lub przewiewnego koszyczka. Im cieńsza będzie warstwa owoców, tym mniejsza szansa, że się pogniotą i przegrzeją.

Prosty trik, który zwiększy trwałość truskawek

Dobrym sposobem na przetrzymanie truskawek do następnego dnia, jest ich umycie, odszypułkowanie, umieszczenie w miseczce, posypanie cukrem i wstawienie do lodówki. Wcześniej owoce możesz umyć w mieszance wody z octem, co zmniejszy ryzyko rozwoju pleśni i bakterii. W tym celu wymieszaj 1 część octu z 3 częściami wody, umieść w płynie truskawki i pozostaw je na kilka minut. Po tym czasie truskawki dokładnie opłucz i osącz. Nadmiar truskawek możesz też zmiksować z cukrem, umieścić w słoiczku, wstawić do lodówki i zjeść następnego dnia.Czytaj też:
Te babeczki z truskawkami robię szybko i bez miksera. Znikają nim zdążą wystygnąć
Czytaj też:
Dorzucam do masy truskawki i schładzam. Ten deser wygrywa z sernikiem na zimno

Źródło: smaki.pl