Połóż na grilla te owoce. Mogą być deserem albo dodatkiem do mięsa

Połóż na grilla te owoce. Mogą być deserem albo dodatkiem do mięsa

Dodano: 
Grillowane owoce
Grillowane owoce Źródło:Shutterstock / Shaiith
Owoce na grilla? Jak najbardziej i to nie tylko na deser. Podpowiadamy, jakie owoce można wrzucić na ruszt. Niektóre propozycje dla wielu mogą być zaskoczeniem.

Grillowane owoce urozmaicą każdą plenerową imprezę z jedzeniem. Zastanawiasz się, jakie owoce można położyć na grilla? Skorzystaj z naszej ściągi.

Owoce z grilla na słodko

Grillowane owoce to doskonały pomysł na piknikowy deser i zwieńczenie posiłku. Słodkie owoce podane na gorąco, skarmelizowane od żaru, smakują naprawdę wybornie. Można je podać solo albo np. w towarzystwie lodów. Na grilla możesz położyć:

  • świeże ananasy – pokrój je, posmaruj miodem i posyp cukrem,
  • brzoskwinie – wyjmij z nich pestki i ułóż połówki owoców na ruszcie,
  • banany – możesz je grillować w skórce, a po rozcięciu masz w środku delikatny, bananowy mus na gorąco,
  • truskawki – podane na gorąco, lekko zrumienione mają zaskakujący smak, aby go wzmocnić, możesz truskawki doprawić szczyptą soli,
  • jabłka – pokrój je na części i posmaruj miodem oraz cynamonem,
  • arbuzy – wystarczy pokroić je na grube plastry i piec z obu stron, aż się zrumienią,
  • mango – doskonale smakują podane z jogurtem lub lodami.

Z różnych grillowanych owoców możesz zrobić coś w rodzaju owocowej sałatki na ciepło. Połącz np. ananasy, arbuzy, brzoskwinie i jabłka – sałatkę koniecznie skrop sokiem z cytryny i dodaj odrobinę miodu. Taki owocowy miks na gorąco można też podać z ulubionymi lodami, które można zrobić samodzielnie.

Owoce z grilla do mięs

Owoce, choć kojarzą się zwykle z deserem, są też świetnym dodatkiem do mięs z grilla. Można je nadziewać razem z kawałkami mięsa na patyczki do szaszłyków, albo podawać jako dodatek. Do mięs będą pasowały:

  • ananas – jest idealnym dodatkiem do kurczaka,
  • jabłka i gruszki – świetnie się sprawdzą jako dodatek do wieprzowiny i wołowiny,
  • plastry cytryny – podkręcą smak drobiu i grillowanych ryb,
  • brzoskwinie i morele – pasują do kurczaka i do wieprzowiny.

Owoce przeznaczone jako dodatek do mięs, możesz doprawić ziołami, np. tymiankiem, miętą, majerankiem, oregano albo rozmarynem.

Czytaj też:
Najlepsze domowe lody robię w kilka minut. Miksuję dwa składniki i gotowe
Czytaj też:
Te lekkie roladki z cukinii robię w 15 minut. Wyglądają tak, że zasługują na salony

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl