Zbieram pokrzywę i codziennie piję ten napój. To najlepszy detoks na wiosnę

Zbieram pokrzywę i codziennie piję ten napój. To najlepszy detoks na wiosnę

Dodano: 
Napar z pokrzywy
Napar z pokrzywy Źródło:Shutterstock / Uryupina Nadezhda
Pokrzywa to jedna z najbardziej pospolitych roślin w Polsce. Na wiosnę zawsze zbieram młode liście i robię z nich prosty napój.

Pokrzywę można wykorzystać na wiele sposobów, to nie tylko cenna lecznicza roślina, ale smaczny dodatek i baza wielu dań (np. zupy z pokrzyw czy pokrzywowego pesto). Ja wiosną lubię pić herbatkę z pokrzywy – napar ze świeżych liści ma przyjemny smak i doskonale oczyszcza organizm.

Jak zrobić napar z pokrzywy?

Aby zrobić herbatkę z pokrzywy, wystarczy zalać świeże liście gorącą wodą i odczekać, aż napój nabierze mocy (ok. kilkunastu minut). Ja lubię pić ten napój także na zimno, więc często zalewam pokrzywę gorącą wodą i zostawiam, aż ostygnie. Taki napar ma zupełnie inny smak, niż herbatka pokrzywowa zrobiona z suszonego ziela. Jest przede wszystkim delikatniejszy w smaku.

Ja piję napar z pokrzywy bez żadnych dodatków, ale można do niego dodać plasterek cytryny, ewentualnie dosłodzić go miodem.

Jakie właściwości ma pokrzywa?

Pokrzywa ma silne właściwości moczopędne (warto o tym pamiętać i raczej nie sięgać po herbatkę z pokrzywy na noc), przeciwzapalne i wspomagające trawienie. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, uporać się z obrzękami nóg, jest bogata w witaminy i sole mineralne. Jest dobrym źródłem żelaza. Świeża pokrzywa zawiera duże ilości witaminy C, dlatego będzie wsparciem odporności i wzmocni organizm na wiosnę. Sprzyja też urodzie – wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci. Z młodych pokrzyw można robić nie tylko napary, ale też leczniczy syrop czy sok. Oczywiście można też wykorzystywać ją jako dodatek do potraw.

Jak zbierać pokrzywę?

Pokrzywa rośnie niemal wszędzie, jednak na zbiór warto wybrać miejsca oddalone od miejskiego zgiełku, ruchliwych ulic czy uczęszczanych przez spacerujących z psami szlaków. Do zbioru pokrzywy najlepiej ubrać zwykłą ogrodową rękawiczkę, pozwoli to uniknąć nieprzyjemnych „poparzeń”. Pokrzywa traci swoje „parzące” właściwości po zlaniu jej wrzątkiem, dlatego jeśli wykorzystujesz pokrzywę w kuchni, zacznij o tej właśnie czynności.

Czytaj też:
Jest lepszy niż czosnek niedźwiedzi. Zrywam czosnaczek i robię z niego obłędne pesto
Czytaj też:
Nie czekaj na kwiaty, tylko zbieraj pąki tego drzewa. To naturalna multiwitamina

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl