Co oznacza sina obwódka wokół żółtka? Niektórzy będą zaskoczeni

Co oznacza sina obwódka wokół żółtka? Niektórzy będą zaskoczeni

Dodano: 
Jajko ugotowane na twardo
Jajko ugotowane na twardo Źródło:Wikimedia Commons
Obierasz jajko ugotowane na twardo, przekrawasz je na pół, a twoim oczom ukazuje się sina obwódka. Czy to powód, by od razu wyrzucić jajko do śmietnika? Wyjaśnienie zaskoczy wiele osób.

Bez jajek trudno przygotować niektóre potrawy. Jednak produkt ten najczęściej kojarzy nam się ze śniadaniem. To właśnie wtedy jemy najwięcej jajek. Zwykle gotujemy je twardo lub miękko albo smażymy z nich jajecznicę. Jajka królują też w czasie śniadania wielkanocnego. Wtedy zdecydowanie dominują jajka gotowane na twardo. Co jednak zrobić, gdy po obraniu i przekrojeniu takiego jajka okaże się, że żółtko pokryte jest siną obwódką?

Jakie jajka są najsmaczniejsze i najzdrowsze?

O smaku i walorach zdrowotnych jaj przede wszystkim decyduje ich świeżość. Wiadomo bowiem, że ze złej jakości surowca nie przygotuje się dobrej potrawy. Dlatego koniecznie zajrzyj do naszego poradnika i dowiedz się, jak rozpoznać, czy jajka są świeże. Jeśli chodzi o wartość zdrowotną jaj, duży wpływ na nią ma sposób hodowli kur. Najwyżej cenione są jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Kury takie żyją w naturalnych warunkach i jedzą zgodnie ze swoimi potrzebami, co korzystnie wpływa na wartość odżywczą znoszonych przez nie jaj. Za wyjątkowo zdrowe uchodzą też jajka od kur karmionych zróżnicowaną dietą. Zwykle zawierają one więcej witamin, minerałów i kwasów omega-3.

Skąd się bierze sina obwódka wokół jajka ugotowanego na twardo?

Jak się okazuje winę za siną obwódkę wokół żółtka ponosi zbyt długie gotowanie jaj. Wiadomo, że jajka na miękko gotujemy z zegarkiem w ręku, te zaś na twardo traktujemy nieco po macoszemu. Wydaje się bowiem, że nie grozi im przegotowanie. I rzeczywiście, jajka gotowane 15 minut nie będą twardsze niż te gotowane 10 minut. Zmieni się natomiast ich wygląd. Otóż dojdzie wtedy do reakcji chemicznej, w wyniku której wytrąci się siarka i żelazo. Pierwiastki te utworzą następnie siarczek żelaza, który ma siny kolor.

Sina obwódka może też wskazywać na nieco starsze jajko. Starzejące się białko jaja zaczyna się rozkładać, w wyniku czego utlenia się zawarte w nim żelazo. Przyczynia się ono do powstania sinej obwódki na powierzchni żółtka jaja gotowanego na twardo.

Czy sina obwódka wokół żółtka dyskwalifikuje jajko?

Choć jajko z siną obwódką wokół żółtka nie wygląda zbyt apetycznie i estetycznie, zwykle nie ma przeciwwskazań, by je jeść. Smak takiego jajka pozostaje w zasadzie niezmieniony, podobnie jak jego wartość odżywcza.
Jeśli jednak oprócz sinej obwódki zauważysz na jajku jeszcze inne, podejrzane zmiany, zrezygnuj z jego jedzenia, a najlepiej wyrzuć jajko. Przebarwienia występujące na białku czy jego żółtawy kolor mogą świadczyć o zepsuciu się jajka.

Czas gotowania jajek na twardo i na miękko

By uniknąć nieestetycznej, sinej obwódki, jajek na twardo nie należy gotować zbyt długo. Po zalaniu ich zimną wodą i zagotowaniu, trzeba zmniejszyć ogień i gotować jajka 8-12 minut, zależnie od ich wielkości. Po tym czasie gorącą wodę należy odlać, a jajka zalać zimną wodą, po to by je ostudzić i zatrzymać proces gotowania. Szybkie studzenie jaj również może zapobiec powstawaniu sino-zielonej obwódki.
Przy okazji przypominamy, że jajka na miękko przygotowuje się w podobny sposób, z tym że czas ich gotowania wynosi 4-6 minut.

Czytaj też:
Jak rozpoznać, czy jajka są świeże? Nie musisz wcale rozbijać skorupki
Czytaj też:
Ten patent na jajecznicę zdradził mi mój szwagier. Wystarczy położyć na patelni jeden produkt

Źródło: smaki.pl