Nigdy nie wyrzucaj obierek z jabłek. Zrobisz z nich wiele przysmaków

Nigdy nie wyrzucaj obierek z jabłek. Zrobisz z nich wiele przysmaków

Dodano: 
Obierzyny z jabłek
Obierzyny z jabłek Źródło:Wikimedia Commons
Zrobiłaś właśnie szarlotkę albo placki z jabłkami i zostało ci sporo obierek? Absolutnie ich nie wyrzucaj, bo możesz z nich przygotować kilka zdrowych przysmaków. Poznaj patenty na wykorzystanie jabłkowych obierzyn.

Jeśli zwykle obierzyny z jabłek lądują w twoim koszu, czas zmienić ten nieekonomiczny nawyk. W tym materiale radzimy, co smacznego i zdrowego możesz zrobić z jabłkowych obierek. Pamiętaj, że w skórce jabłka i tuż pod nią znajduje się najwięcej wartościowych składników. Nie pozwól im trafić na śmietnik.

Jakie cenne składniki zawiera skórka jabłek?

W skórce jabłek kryje się dużo błonnika pokarmowego. Składnik ten korzystnie wpływa na przemianę materii i zapobiega zaparciom. Jabłkowa skórka zawiera także mnóstwo przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów. Poza tym w jabłkowych obierzynach znajdziemy fitoncydy, które pomagają zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, a także kwasy organiczne wspomagające pracę układu pokarmowego.

Jedz obierki z jabłek, ale wcześniej umyj owoce

O tym, że jabłka trzeba myć, chyba nikomu nie trzeba przypominać. Tym bardziej jeśli zdjętą z nich skórkę, chcemy wykorzystać do przygotowania produktu spożywczego. Skórka jabłek może zawierać zanieczyszczenia, pestycydy oraz woski ochronne. By je usunąć najlepiej myć owoce w ciepłej wodzie, do której warto dodać kapkę płynu do naczyń.

Co można przygotować z jabłkowych obierzyn?

  • Obierki z jabłek warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego kompotu. Można je dorzucić do jabłek lub innych owoców, dzięki czemu napój stanie się bardziej aromatyczny i nabierze ładniejszego koloru.
  • Skórki z jabłek można wysuszyć i parzyć z nich herbatkę owocową. Jeśli uda się je wysuszyć na chrupko (np. w suszarce do owoców i warzyw lub w piekarniku), można je jeść jak chipsy.
  • Na skórkach jabłkowych możesz też przygotować syrop. Wystarczy, że będziesz je gotować w wodzie z dodatkiem cukru, aż powstanie gęsty płyn. Możesz go wykorzystać do polewania naleśników czy gofrów.
  • Skórki z jabłek warto też wykorzystać do sporządzenia octu jabłkowego. By go nastawić skórki należy umieścić w słoju, zalać wodą z dodatkiem cukru i pozostawić na kilka tygodni w ciepłe miejsce. Gdy całość sfermentuje, skórki należy przecedzić, a płyn zlać do butelki i wykorzystywać do doprawiania sałatek czy marynat.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Przepis na jabłka w cieście. Smak tego dania doskonale pamiętam z czasów dzieciństwa

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl