Awokado było nazywane przez Azteków „masłem boga” – a na takie miano zasłużyło sobie z jednej strony możliwością wszechstronnego wykorzystania, z drugiej właściwościom odżywczym i zdrowotnym. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju past, kanapek, sałatek, zdrowych koktajli, deserów (np. czekoladowy krem z awokado), ale też dań na gorąco (np. awokado zapiekane z jajkami). Zielony miąższ niezależnie od gatunku, po obraniu ze skórki i wyjęciu pestki w kontakcie z powietrzem szybko ciemnieje. Jak temu zapobiec?
Czym zakwasić awokado, aby nie ściemniało?
Do wszelkich past z awokado, w tym popularnego guacamole dodaje się sok z cytryny lub limonki, które sprawiają, że awokado zachowuje ładny kolor. Cytrusy można także zastąpić odrobiną octu winnego lub jabłkowego. Sok z cytryny czy limonki albo odrobinę octu należy dodać jak najszybciej, szczególnie jeśli danie z awokado nie jest jedzone od razu.
Inne sposoby na to, aby awokado nie ciemniało
Jeśli nie zużyjesz całego awokado, możesz resztę skropić sokiem z cytryny i schować do lodówki. Inne triki na zachowanie świeżości awokado to... zanurzenie go w zimnej wodzie. Wówczas wystarczy połówkę awokado zanurzyć w wodzie i wstawić do lodówki. Trzeba jednak pamiętać, że takie awokado należy zjeść w miarę szybko (najlepiej nie później, niż na drugi dzień). Można spotkać też rady, aby włożyć awokado do oleju – ten sposób także zadziała, ponieważ odetnie dopływ powietrza do miąższu.
Ciemnieniu awokado pomaga zapobiegać także pestka. Dlatego jeśli nie zużywasz całości, do lodówki odłóż połówkę owocu (najlepiej w skórce) z pestką w środku. Niektórzy wkładają także pestkę do gotowego już guacamole, co pozwala na dłużej zachować świeżość i ładny wygląd pasty.
Czytaj też:
Tak przygotowane guacamole sprawi, że pokochasz smak awokadoCzytaj też:
Jak obrać mango? W ten sposób obierzesz je bez zbędnego stresu