Był jednym z cudownych peerelowskich zamienników nieobecnego mięsa i okresowo trudnych do zdobycia ryb. Wypełniał deficyty białkowe bloku wschodniego, dostarczając – najczęściej w postaci zapuszkowanej pasty kanapkowej – cennych kwasów omega-3. Ten niegdysiejszy bohater to kryl – niepozorny skorupiak. Jego głównym dostawcą w czasach słusznie minionych był ZSRR, który w latach 80. XX wieku stał się wręcz krylowym potentatem.
Dziś kryl jest wykorzystywany głównie jako pasza dla zwierząt i w gospodarstwach rybackich. Choć w Rosji i Japonii, nadal się go spożywa, w Polsce stracił na popularności. Szkoda, że został zapomniany, bo w dobie poszukiwania zdrowych i ekologicznych źródeł białka mógłby wrócić do łask jako świetna alternatywa dla mięsa i ryb.
Co to jest kryl?
Kryl to zwyczajowa nazwa drobnych skorupiaków występujących we wszystkich oceanach świata, stanowiących podstawowy pokarm dla dużych ryb. Określenie to pochodzi od norweskiego słowa „krill” oznaczającego narybek. Charakterystyczną tych organizmów są zewnętrzne skrzela, a ich właściwa nazwa to szczętki.
Jakie właściwości ma mięso z kryla?
Kryl to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Jego delikatne mięso jest lekkostrawne, a jednocześnie bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko, które wspiera regenerację organizmu. Jest także cennym źródłem witamin A, D i E oraz minerałów takich jak selen, żelazo i jod. Dodatkowo kryl dostarcza niezbędnych kwasów omega-3, które wspomagają pracę serca i mózgu. Jego wyjątkową właściwością jest obecność astaksantyny – silnego antyoksydantu, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, spowalnia procesy starzenia i wykazuje działanie przeciwzapalne.
Jak smakuje mięso z kryla?
Mięso z kryla ma delikatny, lekko słodkawy smak z subtelną nutą morską, przypominającą połączenie krewetek i kraba, choć jest mniej intensywny. Jego miękkie i delikatne mięso jest jednocześnie soczyste. Nie ma tak wyrazistego smaku jak niektóre skorupiaki, dzięki czemu, dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami. Można go jeść samodzielnie lub jako składnik zup, sałatek czy past kanapkowych.
Jak jeść mięso z kryla?
W PRL-u kryl był często dostępny w puszkach w postaci pasty kanapkowej, dziś mięso kryla jest zwykle dostępne w formie mrożonej, którą przed spożyciem należy ugotować. Możemy z niego przygotować nie tylko tradycyjną pastę. Mięso z kryla nadaje się również do sałatek, makaronów czy ryżu. Sprawdzi się także w zupach i bulionach.
Czytaj też:
Zapomnij o karpiu i dorszu. Ta ryba podbija serca dietetyków na świecie i jest idealna na świętaCzytaj też:
To zapomniane warzywo powraca na salony. Jego smak i właściwości zdrowotne podbijają najlepsze restauracje