Pascal Brodnicki pokazał przepis na najpopularniejsze francuskie danie. To obiad na medal

Pascal Brodnicki pokazał przepis na najpopularniejsze francuskie danie. To obiad na medal

Dodano: 
Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Wołowina po burgundzku jest smaczna i sycąca. Pascal Brodnicki pokazał jak zrobić tę pyszną francuską potrawę. Wcale nie jest skomplikowana i warto spróbować.

Wołowina po burgundzku, czyli beef bourguignon, to danie uznawane za jedno z najbardziej typowych dla kuchni francuskiej. Bogata w smaki potrawka pochodzi z regionu Burgundii, który słynie z wysokiej jakości win. To właśnie czerwony trunek z winogron jest kluczowym składnikiem francuskiego klasyku, odpowiadającym za jego niepowtarzalny smak.

W gotowaniu potrawki z wołowiny liczy się też cierpliwość oraz dobranie odpowiednich proporcji pozostałych dodatków. Osiągniecie pożądanych efektów stanie się prostsze, dzięki przepisowi Pascala Brodnickiego, polsko-francuskiego kucharza znanego z telewizyjnego programu kulinarnego Pascal: po prostu gotuj. Podzielił się on nim na swoim Instagramie. Skorzystałam z tego przepisu i byłam więcej niż zadowolona.

Jak zrobić wołowinę po burgundzku Pascala Brodnickiego?

Francuska potrawa nie jest skomplikowana. Wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je, a następnie i dusić długo w bulionie i czerwonym winie. Warto też dodać świeże zioła, dzięki którym danie nabierze niepowtarzalnego aromatu.

Uwaga: Ze względu na dodatek alkoholu, potrawa może nie być odpowiednia dla dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących, oraz osób, które ze względu na choroby i przyjmowane leki powinny się powstrzymać od spożywania napojów wysokoprocentowych. Etanol będzie odparowywał podczas gotowania, ale obecności jego śladowych ilości nie można wykluczyć.

Przepis: Wołowina po burgundzku Pascala Brodnickiego

Pyszna potrawka z wołowiny przyrządzana z dodatkiem czerwonego wina, boczku, grzybów i warzyw.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
3 godz. 15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
467 w każdej porcji

Składniki

  • 1,2 kg wołowiny
  • 200 g wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 750 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • natka pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówWołowinę oraz boczek pokrój w kostkę. Cebule oraz czosnek pozbaw łupin i posiekaj. Pieczarki umyj i potnij w ćwiartki. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Smażenie mięsWołowinę oprósz solą i pieprzem, starannie obtocz w mące. W garnku stop masło. Podsmaż na nim boczek, a następnie przełóż go na talerz. W tym samym naczyniu partiami obsmaż mięso. Również wyjmij.
  3. Przyrządzanie wołowiny po burgundzkuNa wytopionym z mięs tłuszczu smaż cebulę, marchewkę, czosnek i pieczarki. Po kilku minutach ponownie wrzuć wołowinę oraz boczek. Wlej czerwone wino oraz bulion. Wrzuć świeże zioła i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jak podać wołowinę po burgundzku?

Pascal Brodnicki proponuje, by aromatyczne danie serwować z ziemniaczanym purée lub ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Obie wersje brzmią pysznie, ale zawsze możesz postawić na swoje dodatki i przyrządzić ulubioną kaszę. Do wołowiny po burgundzku pasowała będzie niemal każda. Unikałabym tylko wyrazistej w smaku gryczanej palonej — przyćmi bowiem francuską potrawę.

Czytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne
Czytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane podaję z tym gulaszem. Mój placek po węgiersku zawsze się udaje

Źródło: Instagram/pascal_brodnicki_official