Mleko owsiane z przepisu Anny Lewandowskiej. Zrób ten zdrowy napój za grosze

Mleko owsiane z przepisu Anny Lewandowskiej. Zrób ten zdrowy napój za grosze

Dodano: 
Mleko owsiane
Mleko owsiane Źródło:Shutterstock / nadianb
Napój owsiany zwany mlekiem owsianym jest produktem, którym coraz więcej osób zastępuje mleko krowie. Do tanich niestety nie należy. Jednak Anna Lewandowska zdradziła, jak zrobić ten produkt za grosze.

Napoje roślinne czyli tzw. mleka roślinne nie są już produktami niszowymi, jak to było jeszcze kilka lat temu. O ich rosnącej popularności może świadczyć fakt, że bez problemu można je kupić w każdym dyskoncie, supermarkecie czy spożywczaku. A to dlatego, że coraz więcej osób chce się zdrowo odżywiać, jest też spora grupa ludzi, którym nie służy mleko krowie. Jednak napoje roślinne nie są produktami tanimi. Litr mleka owsianego kosztuje ok. 10 zł. Jak jednak pokazała Anna Lewandowska, taki napój w prosty sposób można zrobić domowym sposobem za nie więcej niż złotówkę.

Przepis Anny Lewandowskiej na domowe mleko owsiane

Anna Lewandowska to była sportsmenka, która prowadzi zdrowy i aktywny tryb życia. Jest też znana z zamiłowania do zdrowej żywności. Często w mediach społecznościowych dzieli się radami, jak prosto zrobić coś pysznego i wartościowego. Na Instagramie zamieściła przepis na mleko owsiane. Robi się je łatwo i szybko i co ważne – kosztuje grosze. Można je dodawać do kawy, naleśników czy zalewać nim musli.

Przepis: Mleko owsiane

Mleko owsiane z przepisu Anny Lewandowskiej

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 700 ml wody
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie płatków owsianychPłatki owsiane wsyp do miski i zalej przegotowaną, letnią wodą. Odstaw na 30 minut.
  2. Blendowanie składnikówZawartość miski przelej do blendera kielichowego. Dodaj trochę miodu, słodzika lub kilka daktyli oraz szczyptę soli. Całość blenduj ok. 5 minut, aż powstanie gładka masa.
  3. Przechowywanie mlekaPrzygotowany napój wlej do butelki, wstaw do lodówki i zużyj w ciągu 4 dni.

Zalety mleka roślinnego

Mleka roślinne cieszą się coraz większą popularnością. Chętnie sięgamy po nie, bo są smaczne i zdrowe. Przygotowane z soi, ryżu, migdałów czy owsa, mają przeróżne smaki, a przy tym wiele zalet dla zdrowia:

  • Mleka roślinne nie zawierają laktozy. Mogą więc być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję tego składnika.
  • Białka roślinne rzadziej uczulają niż białka mleka krowiego. Z tego powodu napoje roślinne są doskonałą alternatywą dla osób ze skazą białkową.
  • Mleka roślinne stanowią dobry zamiennik mleka krowiego dla wegan. Też dostarczają białka i wapnia, a niektóre też witaminę E i kwasy omega-3.

Mleko roślinne czy napój roślinny – która nazwa jest prawidłowa?

Wiele osób zamiennie używa nazw mleko owsiane i napój owsiany. Jednak na naszych półkach sklepowych stoją „napoje roślinne”. Nazwa „mleko” w większości krajów jest zarezerwowana dla płynu wytwarzanego przez ssaki. Fakt, że potocznie napoje roślinne nazywa się mlekami wynika z tego, że są to zamienniki o podobnym zastosowaniu, zbliżonej konsystencji i wyglądzie.

W krajach Unii Europejskiej oficjalnie powinna być używana nazwa „napój roślinny” lub „napój owsiany”. Dla odmiany w Stanach Zjednoczonych termin „mleko” jest stosowany również w odniesieniu do napojów roślinnych.

Czy krowie mleko jest zdrowe?

Najpopularniejsze mleko zwierzęce, czyli mleko krowie, stanowi doskonałe źródło składników odżywczych. Jest bogate w białko, wapń i fosfor, a także witaminę A, D i B12. Składniki te wzmacniają kości i zęby i pełnią funkcje budulcowe. Dobrze też wpływają na mózg i układ nerwowy. Z tego powodu mleko to ważny produkt w diecie przede wszystkim dzieci, które intensywnie rosną i rozwijają się.

Jednak wielu osobom mleko krowie nie wychodzi na zdrowie. Dolegliwości pojawiające się po jego spożyciu zwykle wynikają z nietolerancji laktozy czyli cukru mlecznego lub z alergii na białka mleka. W ich wyniku mogą wystąpić wzdęcia, bóle brzucha i biegunka, a także wysypka, obrzęk czy trudności w oddychaniu. Problem ten jest coraz częstszy nie tylko u dzieci, ale też u osób dorosłych. Stąd też często rezygnacja z mleka krowiego, nie jest tylko smakowym wyborem, ale też koniecznością dbania o zdrowie.

Czytaj też:
Te ciastka owsiane są zdrowe, a zrobisz je w kilkanaście minut. Piekę je, gdy najdzie mnie ochota na słodycze
Czytaj też:
Nocna owsianka to pomysł na śniadanie dla zabieganych. Jak ją zrobić?

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl, Instagram/@annalewandowska