Zimą często brakuje nam pomysłów na świeże dodatki do drugich dań, a przecież warzywa to podstawa zdrowej diety. Zamiast otwierać kolejny słoik z przetworami, wybieram chrupiącą świeżość, która świetnie równoważy smak cięższych, rozgrzewających potraw. To zestawienie smaków jest tak uniwersalne, że sprawdzi się przy każdym stole.
Trzy warzywa dla zdrowia
Sięgam po ten zestaw nie tylko ze względu na smak, ale i konkretne korzyści dla organizmu. Biała kapusta to świetne źródło witaminy C oraz związków siarkowych (glukozynolanów), które działają jak silne przeciwutleniacze. Z kolei marchew dostarcza solidnej porcji beta-karotenu, który nasz organizm przetwarza w cenną witaminę A. Nigdy nie zapominam o dodatku oliwy, ponieważ zawarty w niej zdrowy tłuszcz ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K. To zwiększa wykorzystanie składników odżywczych zawartych w warzywach.
Jak przygotować surówkę ze świeżym ogórkiem
Sekretem tej surówki jest gra tekstur – chrupiąca kapusta i marchewka idealnie kontrastują z miękkim ogórkiem. Aby całość była jeszcze smaczniejsza, polecam użyć dobrej jakości oliwy, która jest nośnikiem smaku, oraz dodać sok z cytryny – zapobiegnie ciemnieniu warzyw i doda surówce charakteru.
Przepis: Surówka ze świeżym ogórkiem
Surówka z białej kapusty, marchewki i ogórka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz, cukier
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich lub dużych oczkach. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półplasterki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Dopraw je do smaku solą, pieprzem i cukrem. Skrop sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek, wymieszaj.
Dwa lekkie sosy pasujące do tej surówki
Choć klasyczna oliwa z cytryną jest pyszna i lekka, czasem warto poeksperymentować z dressingiem, by nadać surówce zupełnie nowy wymiar. Odpowiedni sos potrafi zmienić ten prosty dodatek w wykwintną część kolacji, idealnie komponującą się z rybą lub pieczonym mięsem. Oto propozycje na ciekawe, zdrowe sosy do takiej surówki:
- Sos jogurtowo-koperkowy – wymieszaj 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego z ząbkiem przeciśniętego czosnku i łyżką posiekanego koperku – to wersja, która świetnie orzeźwia.
- Vinaigrette miodowo-musztardowy – połącz łyżeczkę musztardy, łyżeczkę miodu, łyżkę soku z cytryny i 3 łyżki oliwy, by uzyskać słodko-kwaśny akcent idealny do kapusty.
Czytaj też:
Koreańska surówka z marchewki uzależnia smakiem. Jej nazwa może być jednak mylącaCzytaj też:
Do kiszonej kapusty dorzucam ten składnik. To jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych surówek
