To proste, pyszne ciasto robię bez pomocy piekarnika. Wychodzi kremowe i leciutkie

To proste, pyszne ciasto robię bez pomocy piekarnika. Wychodzi kremowe i leciutkie

Dodano: 
Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Jeśli macie ochotę na pyszne, lekkie ciasto, nie musicie go kupować w cukierni. Domowym sposobem przygotujecie je szybko i tanio. Efekt jest apetyczny i dosłownie rozpływa się w ustach.

Wiele osób nie przygotowuje ciast z kremem, bo uważa, że są pracochłonne. Niektóre może i tak, ale z pewnością nie to. Przyrządzam je w zasadzie z trzech składników, do dekoracji używam czwarty. Całość jest leciutka i aksamitna.

Z czego zrobić warstwy ciasta bez pieczenia?

Do tego specjału bez pieczenia nie szykuje się blatów ciasta, bo można je zastąpić gotowymi ciastkami. Jakimi? Najczęściej wykorzystuję herbatniki petit beurre, które można wszędzie kupić, są delikatne w smaku i uniwersalne w zastosowaniu. Zamiast nich można wykorzystać też inne ciastka, np. kakaowe, pełnoziarniste. Dobrze sprawdzą się tu także biszkopty, a jeśli ktoś chce przełamać słodki smak, może sięgnąć po krakersy.

Jak zrobić lekkie ciasto bez pieczenia?

To ciasto bez pieczenia robię szybko i prosto. Zawsze wychodzi, bo tak naprawdę nie ma się tu co nie udać. Oprócz herbatników składnikiem ciasta jest też aksamitny krem. Jego przygotowanie również nie jest skomplikowane. Ubijam tylko schłodzoną śmietankę kremówkę, a potem łączę ją z serkiem mascarpone zmiksowanym z cukrem. Spód formy wykładam warstwą herbatników, przykrywam ją częścią kremu, znów herbatnikami i kremem. Po schłodzeniu deseru posypuję go posiekaną czekoladą i kroję na porcję.

Przepis: Lekkie ciasto bez pieczenia

Ciasto z herbatników i kremu śmietankowego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g herbatników
  • 500 g sera mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 g czekolady do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masySerek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Dodaj ją do mascarpone, delikatnie wymieszaj.
  2. Układanie warstwSporą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dnie ułóż warstwę herbatników. Wyłóż na nie połowę masy, wyrównaj, przykryj warstwą herbatników. Wyłóż pozostały krem, wyrównaj powierzchnię.
  3. SchładzanieDeser przykryj folią spożywczą, wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Posyp go posiekaną czekoladą, podawaj krojony w kostkę.

Inna wersja lekkiego ciasta bez pieczenia

To proste ciasto bez pieczenia możecie też przygotować nieco inaczej. Krem ze śmietanki i mascarpone możecie bowiem wymieszać z posiekaną lub startą czekoladą, dzięki czemu powstanie wersja straciatella. Bardziej czekoladowy charakter nadacie zaś temu deserowi, gdy zastąpicie klasyczne herbatniki, kakaowymi. Do deseru możecie też dodać dostępne o tej porze roku owoce. Dobrym pomysłem jest sięgnięcie po wiśnie z zamrażarki lub konfitury.

Czytaj też:
Karpatkę bez pieczenia robię w pół godziny. Każdy kto spróbuje, prosi o przepis
Czytaj też:
Budyń przekładam chrupiącym składnikiem i mam genialne ciasto. Nic nie trzeba piec