Z dwóch prostych składników robię brownie bez mąki i cukru. Deser jest gotowy w mniej niż 30 minut

Z dwóch prostych składników robię brownie bez mąki i cukru. Deser jest gotowy w mniej niż 30 minut

Dodano: 
Surowe ciasto czekoladowe
Surowe ciasto czekoladowe Źródło: Shutterstock / Arina P Habich
Bez mąki, cukru i tłuszczu. Ten prosty patent to dowód na to, że zdrowe słodycze mogą być obłędnie pyszne.

Miałem w kuchni trzy bardzo dojrzałe banany, których nikt już nie chciał jeść. Nie chciałem ich wyrzucać. W szafce znalazłem tylko gorzkie kakao. Pomyślałem, „co mi szkodzi?”. Zmieszałem to razem i wstawiłem do piekarnika bez wielkich nadziei. To, co wyjąłem, totalnie mnie zaskoczyło. Powstało wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto, które smakiem przypomina najlepsze brownie.

Jak zrobić ciasto bananowo-czekoladowe?

Im bardziej dojrzałe banany, z ciemnymi plamkami na skórce, tym są słodsze i bardziej aromatyczne. To właśnie one są bazą, słodzikiem i „mokrym” składnikiem tego ciasta. Dzięki nim nie potrzebujemy ani grama cukru, mąki czy masła.

Kakao nadaje całości głębokiego, czekoladowego smaku, który idealnie równoważy słodycz bananów. Najważniejsze jest, by banany rozgnieść widelcem na bardzo gładką, jednolitą masę. Im lepiej je rozgnieciemy, tym bardziej ciasto będzie zwarte i kremowe po upieczeniu.

Przepis: Błyskawiczne ciasto bananowe

Wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
114 w każdej porcji

Składniki

  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 50 g gorzkiego kakao

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyPiekarnik rozgrzej do 160°C. Małą formę do pieczenia (np. keksówkę ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Banany obierz i przełóż do miski.
  2. Łączenie składnikówRozgnieć banany widelcem na bardzo gładką, jednolitą masę. Dodaj przesiane przez sitko kakao i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, czekoladowej masy.
  3. PieczenieMasę przelej do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Ciasto po upieczeniu będzie wilgotne i zwarte w środku.

Co można dodać do takiego deseru, żeby podkręcić jego smak?

Ta prosta, dwuskładnikowa baza to idealny punkt wyjścia do eksperymentów. Kilka prostych dodatków może całkowicie odmienić charakter tego ciasta, nie psując jego zdrowego charakteru.

  • Orzechy włoskie lub pekan – garść grubo posiekanych orzechów, wmieszana do masy, to strzał w dziesiątkę. Dodadzą one fantastycznej, chrupiącej tekstury, która świetnie kontrastuje z wilgotnym ciastem. Ich lekko gorzkawy smak idealnie komponuje się ze słodyczą banana.
  • Masło orzechowe – jedna lub dwie łyżki kremowego masła orzechowego dodane do masy sprawią, że ciasto będzie jeszcze bogatsze w smaku i bardziej kremowe. Połączenie banana, czekolady i orzechów to klasyka, która zawsze się udaje.
  • Przyprawy korzenne – szczypta cynamonu, kardamonu lub imbiru dodana do masy nada ciastu ciepłego, rozgrzewającego aromatu. To prosty sposób, by zamienić prosty deser w jego jesienno-zimową, bardziej wyrafinowaną wersję.
  • Kawałki gorzkiej czekolady – jeśli chcesz, by ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe, dodaj do masy garść posiekanych kawałków gorzkiej czekolady. Podczas pieczenia lekko się rozpuszczą, tworząc w cieście pyszne, płynne „jeziorka” czekolady.

Czytaj też:
Do tego ciasta nie dodaję grama tłuszczu. Lekkie i puszyste znika jeszcze tego samego dnia
Czytaj też:
Te słodkie kulki robię rano i zabieram do pracy. Jeden składnik dodaje energii i świetnie wspiera serce