Na świątecznym stole nie może zabraknąć deserów z makiem. Co jednak, jeśli goni nas czas? W sytuacjach awaryjnych warto wesprzeć się wygodnymi rozwiązaniami. Jednym z nich są ślimaczki z ciasta francuskiego, które zawsze wychodzą i świetnie smakują.
Jak zrobić francuskie ślimaczki z makiem?
Łatwiejszego przepisu już chyba nie ma. Wystarczy rozłożyć arkusz ciasta i pokryć go masą z puszki. A potem już tylko zwinąć, pokroić na plasterki, posmarować roztrzepanym jajkiem i wrzucić do piekarnika.
Wybierając gotowy produkt z maku, szukam tego z jak najmniejszą zawartością cukru, wynoszącą do 20 gramów na 100 g. Ponieważ niektóre masy mogą mieć nawet 35 procent tego składnika, jest to spora różnica.
Przepis: Francuskie ślimaczki z makiem
Pyszne ekspresowe ciastka z gotowych produktów.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 173 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 425 g masy makowej (1/2 puszki)
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekNastaw piekarnik na 220 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto na blacie oprószonym mąką i lekko rozwałkuj. Rozprowadź równomiernie masę, by dochodziła do krawędzi jednego z dłuższych boków. Zwiń wzdłuż niego ciasną roladę. Łączenie ciasta oraz wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- PieczeniePokrój rulon na plasterki o grubości około 2 centymetrów, ułóż je na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut, aż ślimaczki ładnie się zarumienią.
Jak zrobić masę makową?
Gdy mam więcej czasu, robię masę samodzielnie z niewielkim dodatkiem miodu. Biorę na nią opakowanie mielonego maku o wadze 200 gramów, który zalewam szklanką gorącego mleka. Czekam, aż ziarenka wchłoną płyn i w razie potrzeby dolewam więcej.
Do maku dorzucam 100 gramów mieszanki bakalii – najczęściej rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wlewam 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki roztopionego masła oraz 1-2 łyżki likieru amaretto albo rumu. Ewentualnie zastępuję je aromatem migdałowym czy rumowym. Całość podgrzewam przez około 5 minut, a następnie chłodzę i już mogę używać do wypieków.
Moja masa ma nieco więcej kalorii niż te kupne (299 kcal w 100 gramach w porównaniu z dawką 200-250 kalorii), ale to dlatego, że zawiera o połowę więcej maku. Podczas gdy w gotowych nadzieniach jest tylko dwadzieścia kilka procent tego składnika, to ma ponad 30 procent. Dzięki temu zapewnia więcej cennych związków, zwłaszcza wapnia, żelaza, magnezu i cynku.
Czytaj też:
Smaruję ciasto aromatyczną masą i robię ekspresowe ślimaczki. Lepszych nie kupicie w cukierniCzytaj też:
Te mięciutkie bułeczki robię z prostych składników. Są idealne nie tylko na niedzielne śniadanie
