Ten fantazyjny sernik robię z sera z wiaderka. Wychodzi aksamitny, ma obłędny wygląd i smak

Ten fantazyjny sernik robię z sera z wiaderka. Wychodzi aksamitny, ma obłędny wygląd i smak

Dodano: 
Fantazyjny sernik
Fantazyjny sernik Źródło: Shutterstock / Pixachi
Sernik to jedno z najbardziej popularnych i lubianych ciast na całym świecie. U mnie króluje ten fantazyjny, z dodatkiem czekolady. Robię go z klasycznego sera z wiaderka, a wychodzi genialny.

Przepisów na serniki jest całe mnóstwo. Można je piec na spodzie i bez spodu, a także przygotowywać na zimno. Na ich konsystencję i smak duży wpływ mają dodatki. Niektóre potrafią też dodać apetycznego wyglądu. Tak właśnie jest z czekoladą, która jest jednym z bardziej trafionych dodatków do tego wypieku. Spróbujcie raz, a nie pożałujecie.

Na spodzie czy bez – jak piec sernik?

Wśród zwolenników serników pieczonych są tacy, którzy lubią te na spodzie i tacy, którzy spodów nie uznają. Ci drudzy zazwyczaj oszczędzają sobie pracy, bo przygotowanie spodu do sernika zajmuje trochę czasu. Ja wolę serniki na spodzie, bo mają ciekawszą strukturę i są smaczniejsze. Rzadko jednak kiedy przygotowuję klasyczny, kruchy spód. Zwykle robię spód ciasteczkowy ze zblendowanych herbatników i roztopionego masła. Czasami też wykładam dno formy całymi herbatnikami. To prosty sposób na doskonały sernik.

Jak zrobić fantazyjny sernik z sera z wiaderka?

Choć mój sernik robię zwykle z klasycznego sera z wiaderka, wygląda i smakuje obłędnie. To dlatego, że na koniec dodaję do niego trochę czekolady. Po roztopieniu z odrobiną śmietanki czekoladę łączę z paroma łyżkami masy twarogowej. Wykładam ją na sernik i delikatnie mieszam. W ten sposób na serniku powstają fantazyjne wzorki. Całość wygląda niezwykle apetycznie, lepiej niż z cukierni.

Przepis: Fantazyjny sernik

Pieczony sernik z dodatkiem czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

Na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Na masę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki masy serowej (odjętej z miski)

Na spód:

  • 120 g herbatników

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie formyDużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Jej spód wyłóż herbatnikami. Piekarnik nastaw na 180 st. C.
  2. Przygotowanie masyW misce wymieszaj ser z cukrem. Dodaj jajka, wanilię i śmietanę. Wsyp skrobię, wymieszaj. Czekoladę rozpuść z masłem. Dodaj 4 łyżki masy serowej, wymieszaj.
  3. Formowanie i pieczenieMasę serową przelej do formy na herbatniki. Na wierzchu w kilku miejscach połóż łyżką czekoladę. Przy pomocy patyczka nadaj jej marmurkowe kształty. Sernik piecz ok. 50 minut.

Inna wersja fantazyjnego sernika

Wzorki na serniku mogą być nieprzypadkowe. Wystarczy np. wylać wzdłuż sernika kilka pasków czekolady, a potem wykałaczką czy patyczkiem od szaszłyków przeciągnąć je prostopadle. W ten sposób powstanie fantazyjna kratka. Ciekawym pomysłem jest też wylanie na sernik spiralnego wzorku z czekolady, zaczynając od środka. Gdy z tego samego miejsca pociągniemy patyczkiem promienie, powstanie inny, ciekawy wzorek.

Czytaj też:
Ten kremowy deser przyrządzam z ryżu. Syci, rozgrzewa, poprawia nastrój, a kosztuje grosze
Czytaj też:
Te maleńkie pączki zrobisz z sera z wiaderka. Prosty i szybki przepis na serusie