Mowa o maku, czyli drobnych nasionkach o intensywnym aromacie i orzechowym smaku. Warto kupować go nie tylko do świątecznych łakoci, ale też dodawać do codziennych posiłków. Skorzysta na tym organizm, bo to skarbnica dobroczynnych związków.
Jakie właściwości mają nasiona maku?
Ten dodatek świetnie smakuje, a przy tym obfituje w związki mineralne. Mak jest bardzo bogaty w wapń, który chroni kości. Zapewnia też spore ilości żelaza, magnezu i cynku. W największych ilościach występują w nim jednak mangan i miedź – składniki wspierające między innymi prawidłowe krzepnięcie krwi i metabolizm.
Drugą ważną cechą ziarenek jest obecność witamin z grupy B. Mak dostarcza umiarkowanych ilości witaminy B6 i kwasu foliowego (B9), a na ich tle wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością tiaminy (B1). To właśnie ona odgrywa kluczową rolę w procesach wytwarzania energii w komórkach. Dzięki dostarczaniu odpowiedniej ilości tiaminy komórki nerwowe pracują sprawnie, a mózg funkcjonuje prawidłowo.
Drugą ważną cechą ziarenek jest wysoka zawartość witamin z grupy B. Oprócz sporych ilości B6 i B9 mają szczególnie dużo tiaminy (B1). Choć wszystkie związki z tej grupy wpierają produkcję energii w komórkach, witamina B1 pełni w tych procesach kluczową rolę. Dzięki niej komórki nerwowe mają dość paliwa, a mózg pracuje prawidłowo.
Zawarty w nasionach olej jest zasobny w nienasycone tłuszcze, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Wspierają też młody wygląd skóry, w czym pomaga miedź. Z kolei pokaźne porcje błonnika regulują trawienie i ułatwiają walkę z zaparciami.
Jeśli natomiast chodzi o wartości odżywcze: 100 g maku zawiera zwykle ok. 525–540 kcal, 18–21 g białka, ok. 18–20 g błonnika, a resztę stanowią głównie tłuszcze i węglowodany. Dla porównania – łyżka maku (ok. 9–10 g) dostarcza około 45–47 kcal, ok. 1,6–1,9 g białka i ok. 0,9–1 g błonnika.
Jak wykorzystać mak w kuchni?
Mielone nasiona są podstawą słodkiej masy, z której robi się desery takie jak makowiec, kutia, makiełki, łazanki czy na przykład sernik. Całe ziarna dosypuje się między innymi do pieguska czy podobnego ciasta cytrynowego z makiem. Na ich dodatku zyska ponadto owsianka, musli czy poranny jogurt z owocami.
Ten produkt wspaniale podkreśla smak bułeczek, chlebów i innych wytrawnych wypieków, a także domowych krakersów czy paluszków drożdżowych. Świetnie pasuje do potraw z ryżem i kaszami. Podkręca również walory naleśników, placków, past kanapkowych i sałatek.
Czytaj też:
Te naleśniki możemy jeść codziennie. Jeden dodatek do ciasta sprawia, że są pożywneCzytaj też:
To proste i szybkie ciasto zrobiłam, gdy musiałam zużyć cytryny. Sekretem smaku jest chrupiący dodatek
