Pewnie już wiecie, że nie jestem wielbicielką klasycznych kanapek. Może i są pożywne, ale jakoś szybko zmieniają smak i robią się mało apetyczne. Gdy jednak zamienimy klasyczne pieczywo plackiem tortilli, całość od razu lepiej wygląda i smakuje. Zobaczcie, jak prosto można zrobić lunch do pracy.
Czym posmarować placki tortilli?
Placki tortilli są smaczne, ale dosyć suche. Konieczne jest więc, by przed ułożeniem na nich składników, posmarować je np. pastą. Może to być pasta jajeczna, rybna czy warzywna. Ja zwykle jednak sięgam po twarożek rozmieszany z paroma dodatkami. Są to śmietana lub jogurt naturalny, przyprawy i pokrojone warzywa. Za ich sprawą, momentalnie mam nadzienie do tortilli. Jest smaczne i naprawdę zdrowe.
Jak zrobić lunch z tortilli?
Lunch z tortilli robię w 5-10 minut. Wyciągam tylko z opakowania gotowe placki, a potem szykuję nadzienie. Robię je z klasycznego twarogu, który rozdrabniam widelcem, a potem mieszam z 2 łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego. Do twarogu dodaję też koperek (szczypiorek jest smaczny, ale nie do pracy), pokrojone na kawałki pomidory i ewentualnie świeży ogórek. Całość doprawiam do smaku i wykładam na placek tortilli. Teraz tortillę roluję z farszem i jest gotowa do pakowania!
Przepis: Roladki z tortilli
Prosty i szybki lunch do pracy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 380
Składniki
- 1 gotowy placek tortilli
- 100 g twarogu półtłustego
- 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- koperek
- 1 pomidor
- kawałek cebuli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie twaroguTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Wymieszaj go ze śmietaną lub jogurtem. Dodaj posiekany koperek, kawałki pomidora i cebuli, wymieszaj, dopraw do smaku.
- RolowaniePlacek tortilli posmaruj równomiernie przygotowanym farszem. Całość dość ścisło zwiń, przekrój na dwie części. Zapakuj je w papier śniadaniowy lub w papier do pieczenia.
Jak zapakować tortillę do pracy?
By tortilla bez urazów dotarła z nami do pracy, trzeba ją odpowiednio zapakować. Ja zwykle wkładam ją do papierowej torebki śniadaniowej lub zawijam w papier śniadaniowy. Można też jednak zapakować ją w kawałek folii spożywczej albo folii aluminiowej. Potem warto włożyć ją do śniadaniówki. Przed zjedzeniem tortillę można lekko podgrzać np. w kuchence mikrofalowej, tak by zrobiła się miękka i smaczniejsza. Lepiej jednak nie przeciągać podgrzewania zbyt długo, bo twaróg się rozrzedzi.
Czytaj też:
Mój mąż zrobił mi przekąskę do pracy. To lepsze od bułeczek i pierogów, a jakie prosteCzytaj też:
Zamiast klasycznych kanapek ekspresowo szykuję wrapy. Pakuję je do szkoły i pracy
