Pamiętam ten zapach z dzieciństwa. Babcia już pod koniec listopada zagniatała wielką kulę ciasta. Zaskoczyło mnie, że chowa je do kamionki i każe czekać. Mówiła, że „dobre rzeczy muszą dojrzeć”. Dziś wiem, że miała rację. Ten piernik to smak prawdziwych, niespiesznych świąt, na które czekało się z utęsknieniem.
Jak zrobić tradycyjny piernik staropolski?
Sekret tego ciasta tkwi w długim leżakowaniu w chłodzie. To nie jest zwykły wypiek, to proces, który trwa tygodniami. W tym czasie przyprawy korzenne uwalniają pełnię swojego aromatu, miód nadaje głębi, a mąka idealnie dojrzewa. Ciasto staje się zwarte, ciemne i nabiera niepowtarzalnego charakteru.
Najważniejsze jest, by nie bać się konsystencji ciasta. Po zagnieceniu będzie ono dość twarde i lepkie, to normalne. W trakcie leżakowania stanie się bardziej plastyczne. Kluczowe jest też, by po upieczeniu dać blatom czas na zmięknięcie. Początkowo będą twarde, ale po przełożeniu powidłami i odstawieniu na kilka dni, staną się idealnie wilgotne i miękkie.
Jeśli chcesz, by piernik był jeszcze bardziej aromatyczny, możesz przygotować własną mieszankę przypraw korzennych, mieląc w moździerzu cynamon, goździki, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową. To zupełnie inny wymiar smaku.
Przepis: Piernik staropolski
Długo dojrzewający piernik o głębokim, korzennym smaku, idealny na Boże Narodzenie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 374 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 500 g miodu prawdziwego
- 200 g masła
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 15 g sody oczyszczonej
- 60 g przyprawy do piernika
- Szczypta soli
Na masę i polewę:
- 300 g powideł śliwkowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW rondlu podgrzej miód z masłem i przyprawą, aż się połączą. Wystudź. Do dużej miski przesiej mąkę z solą. Sodę rozpuść w zimnym mleku. Do wystudzonej masy miodowej dodaj jajka (zmiksuj), następnie mąkę i mleko z sodą. Wyrób gładkie ciasto, przełóż do naczynia, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 4-6 tygodni.
- Pieczenie i przekładaniePo leżakowaniu rozgrzej piekarnik do 170°C. Ciasto podziel na 2-3 równe części, rozwałkuj i upiecz osobno (ok. 15-20 minut). Ostudzone, twarde blaty przełóż powidłami śliwkowymi, zawiń w papier i folię, obciąż i odstaw na 3-4 dni w chłodne miejsce, by zmiękły.
- DekorowanieGdy piernik zmięknie, przygotuj polewę. Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką, mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Polej nią wierzch piernika i odstaw do zastygnięcia.
Jak urozmaicić taki piernik?
Przełożenie powidłami i polanie czekoladą to klasyka, ale ten piernik ma ogromny potencjał. Oto trzy sposoby, by go jeszcze bardziej wzbogacić.
- Masa marcepanowa – dla miłośników bardziej wyrafinowanych smaków. Cienko rozwałkowany płat marcepanu położony jako jedna z warstw (np. między powidłami a blatem piernika) to strzał w dziesiątkę.
- Krem orzechowy – prosty krem z mielonych orzechów włoskich, masła i odrobiny cukru pudru to kolejna świetna opcja. Można nim przełożyć blaty zamiast powideł.
- Dodatek bakalii do polewy – klasyczną polewę czekoladową można łatwo podkręcić. Zanim zastygnie, posyp ją grubo posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
Czytaj też:
To genialne ciasto czekoladowe zrobisz na maślance. Bez miksera, bez długiego czekaniaCzytaj też:
To ciasto z babcinego zeszytu ma w sobie coś, co uzależnia. Czereśniowa Panienka podbija lato
