Nie smażę już schabu na patelni. W piekarniku wychodzi tak soczysty, że aż rozpływa się w ustach

Nie smażę już schabu na patelni. W piekarniku wychodzi tak soczysty, że aż rozpływa się w ustach

Dodano: 
Plastry schabu z cebulą, papryką i ziołami
Plastry schabu z cebulą, papryką i ziołami Źródło: Shutterstock / Saprunova Marina
Pieczone kawałki wieprzowiny to danie, które zachwyci każdego mięsożercę. Chudy schab gra tutaj pierwsze skrzypce, a dodatki subtelnie podkreślają smak mięsa. Zapraszam po przepis.

Co zrobić z chudego schabu? Gdy znudzą się nam kotlety i różnego rodzaju roladki, to umieszczam plastry schabu w naczyniu do zapiekania, dodaję warzywa, zioła oraz przyprawy i wstawiam danie do piekarnika. Pyszny obiad robi się niemal sam, a mięso zachwyca soczystością i rozpływa się w ustach.

Co zrobić, aby schab pieczony w plastrach nie wyszedł twardy i suchy?

Plastry schabu warto przed pieczeniem zamarynować, dzięki czemu mięso zyska wyjątkowy smak i wyjdzie bardzo soczyste. Marynuję kawałki wieprzowiny w naczyniu, w którym będę je piekł, razem z wszystkimi dodatkami, więc wystarczy wyjąć mięso z lodówki i wstawić do piekarnika.

Oprócz marynaty na konsystencję mięsa wpływa czas pieczenia. Chudy schab nie wymaga bardzo długiej obróbki termicznej. Pieczony dłużej niż potrzeba oraz kilka razy odgrzewany, staje się twardy jak podeszwa. Mięso pokrojone na 1,5-centymetrowe plastry jest gotowe po około 30 minutach pieczenia.

Jak przygotować pieczone plastry schabu?

Umyty, osuszony i pokrojony w plastry schab przekładam do naczynia i mieszam z oliwą (opcjonalnie olejem) oraz innymi składnikami marynaty. Idealny do pieczenia jest schab poprzerastany żyłkami tłuszczu, który nawilża mięso podczas obróbki termicznej. Smak wieprzowiny wzbogacam m.in. kolorowym pieprzem ziarnistym, cebulą oraz papryką. Marynuję mięso przed pieczeniem przez 3 godziny (można również marynować schab przez całą noc i wówczas wyjdzie jeszcze delikatniejszy i bardziej aromatyczny). Wyjmuję mięso z lodówki nieco wcześniej, niż włączę piekarnik, żeby się ogrzało i piekę do miękkości.

Przepis: Schab pieczony w plastrach

Delikatne mięso cudownie pachnie i jest soczyste.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
3 godz. 15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu wieprzowego bez kości (ok. 150 g każdy)

Na marynatę:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników marynatyCebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w krążki, a czosnek posiekaj. Paprykę umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w krążki. Liście laurowe rozkrusz, a ziele angielskie rozgnieć nożem. Gałązki rozmarynu umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.
  2. Marynowanie mięsaUmyty i osuszony schab pokrój w plastry i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Umieść wszystkie składniki w naczyniu do zapiekania, dodaj oliwę i wymieszaj. Wstaw naczynie do lodówki na 3 godziny.
  3. PieczenieLekko ogrzane mięso piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) do miękkości – około 30 minut (czas pieczenia zależy od grubości plastrów i jakości mięsa). Po upływie połowy czasu pieczenia przemieszaj zawartość naczynia.

Pieczone kawałki wieprzowiny wybornie smakują na ciepło i na zimno.

Jak podawać pieczone kawałki wieprzowiny?

Soczystą wieprzowinę podaję na ciepło z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków, a także kaszy np. gryczanej. Delikatne mięso świetnie smakuje z różnymi sosami np. sosem pieczeniowym, sosem pieczarkowym i sosem grzybowym oraz wyrazistymi w smaku surówkami m.in. surówką z kiszonej kapusty, sałatką z kiszonych ogórków i jarzynką na ciepło np. zasmażanymi buraczkami. Wystudzone mięso można podawać z pieczywem i różnymi sałatkami np. klasyczną sałatką jarzynową.

Czytaj też:
Zamiast smażyć kotlety, robię pyszne, eleganckie roladki. Schabowe się do nich nie umywają
Czytaj też:
Delikatne, zdrowe mięso roluję z warzywami. Ten obiad jest smaczny i bardzo apetyczny