Jem to zamiast niezdrowych chipsów. Te obłędnie chrupiące placuszki robię bez mąki i jajek

Jem to zamiast niezdrowych chipsów. Te obłędnie chrupiące placuszki robię bez mąki i jajek

Dodano: 
Placuszki z sera ze szpinakiem
Placuszki z sera ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Ta idealnie chrupka przekąska to lepsza alternatywa dla chipsów ziemniaczanych. Jest pełna białka i zdrowych składników, a przy tym gotowa w 20 minut. Po te pyszne placuszki sięgam bez wyrzutów sumienia.

Gdy mam ochotę na pyszny snack, nie kupuję go w sklepie, tylko włączam piekarnik i mieszam produkty. Połączenie sera, szpinaku i przypraw daje smak, któremu trudno się oprzeć. Na szczęście nie muszę, bo moje placuszki są lżejsze od gotowych przekąsek. Zapewniają poniżej 300 kalorii w stu gramach, podczas gdy dla chipsów to więcej niż 500 kalorii. Dostarczają też sporo cennego białka.

Jak zrobić chrupiące placuszki ze szpinakiem i fetą?

Bazą tych chrupków jest mieszanka fety z parmezanem, choć można użyć także rozdrobnionej mozzarelli i cheddara. Oprócz świeżego szpinaku dokładam do masy szczypiorek i czosnek, które wyjątkowo podkręcają całość. Recepturę uzupełnia oregano i pieprz, natomiast oliwa sprawia, że wypiek staje się bardziej kruchy i łamliwy jak chipsy.

Przepis: Chrupiące placuszki ze szpinakiem i fetą

Smakowita przekąska przygotowana w piekarniku bez dodatku mąki i jajek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
78 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki posiekanego szpinaku
  • 1 szklanka pokruszonej fety
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówNastaw piekarnik na 190 stopni. Wyłóż blaszkę pergaminem do pieczenia. Przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz wszystkie składniki, dodając sól do smaku.
  2. PieczenieKładź po łyżce mieszanki na papier i rozprowadzaj, by powstały cienkie placuszki. Piecz 10-12 minut, aż brzegi staną się złote, a na serze powstaną bąbelki powietrza. Przed podaniem schładzaj je przez 5 minut na kuchennej kratce.

Co jeść zamiast chipsów?

Do wyboru jest wiele zdrowych i chrupiących przekąsek, chociażby prażone orzechy i pestki. Mają jednak jeszcze więcej kalorii, a celem zamiany jest zwykle ich oszczędzanie. Dlatego najczęściej wybieram i proponuję wszystkim chipsy z jarmużu, które są jedną z najzdrowszych opcji.

Lżejsze i bardziej wartościowe od tych ziemniaczanych będą na pewno domowe chrupki z plasterków warzyw, na przykład marchewki, buraka, pasternaku czy topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego. Z niewielkim dodatkiem oleju i soli mogą uchodzić za dietetyczne.

Fit chipsy można zrobić też z samego sera – na przykład parmezanu, jak również z mieszanki różnych gatunków z warzywami. Przy odpowiednich proporcjach produktów nie potrzeba w nich mąki ani jajek, jak w tym przepisie. Te opcje są najbogatsze w białko, które wspiera odchudzanie.

Jeden placuszek przygotowany według mojej receptury zapewnia 3,4 gramy białka i 6 gramów tłuszczu, przy czym poziom tego ostatniego wynosi około 22 procent, a tyle ma zwykle najchudsza przekąska ziemniaczana ze sklepu.

Czytaj też:
Gdy jestem na diecie, robię te chipsy z 1 składnika. Obłędnie chrupiąca przekąska
Czytaj też:
Prawdopodobnie najzdrowsze chipsy świata. Jak zrobić chipsy z jarmużu?