Gdy mam ochotę na pyszny snack, nie kupuję go w sklepie, tylko włączam piekarnik i mieszam produkty. Połączenie sera, szpinaku i przypraw daje smak, któremu trudno się oprzeć. Na szczęście nie muszę, bo moje placuszki są lżejsze od gotowych przekąsek. Zapewniają poniżej 300 kalorii w stu gramach, podczas gdy dla chipsów to więcej niż 500 kalorii. Dostarczają też sporo cennego białka.
Jak zrobić chrupiące placuszki ze szpinakiem i fetą?
Bazą tych chrupków jest mieszanka fety z parmezanem, choć można użyć także rozdrobnionej mozzarelli i cheddara. Oprócz świeżego szpinaku dokładam do masy szczypiorek i czosnek, które wyjątkowo podkręcają całość. Recepturę uzupełnia oregano i pieprz, natomiast oliwa sprawia, że wypiek staje się bardziej kruchy i łamliwy jak chipsy.
Przepis: Chrupiące placuszki ze szpinakiem i fetą
Smakowita przekąska przygotowana w piekarniku bez dodatku mąki i jajek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 78 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki posiekanego szpinaku
- 1 szklanka pokruszonej fety
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki posiekanego cienkiego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- sól
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówNastaw piekarnik na 190 stopni. Wyłóż blaszkę pergaminem do pieczenia. Przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz wszystkie składniki, dodając sól do smaku.
- PieczenieKładź po łyżce mieszanki na papier i rozprowadzaj, by powstały cienkie placuszki. Piecz 10-12 minut, aż brzegi staną się złote, a na serze powstaną bąbelki powietrza. Przed podaniem schładzaj je przez 5 minut na kuchennej kratce.
Co jeść zamiast chipsów?
Do wyboru jest wiele zdrowych i chrupiących przekąsek, chociażby prażone orzechy i pestki. Mają jednak jeszcze więcej kalorii, a celem zamiany jest zwykle ich oszczędzanie. Dlatego najczęściej wybieram i proponuję wszystkim chipsy z jarmużu, które są jedną z najzdrowszych opcji.
Lżejsze i bardziej wartościowe od tych ziemniaczanych będą na pewno domowe chrupki z plasterków warzyw, na przykład marchewki, buraka, pasternaku czy topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego. Z niewielkim dodatkiem oleju i soli mogą uchodzić za dietetyczne.
Fit chipsy można zrobić też z samego sera – na przykład parmezanu, jak również z mieszanki różnych gatunków z warzywami. Przy odpowiednich proporcjach produktów nie potrzeba w nich mąki ani jajek, jak w tym przepisie. Te opcje są najbogatsze w białko, które wspiera odchudzanie.
Jeden placuszek przygotowany według mojej receptury zapewnia 3,4 gramy białka i 6 gramów tłuszczu, przy czym poziom tego ostatniego wynosi około 22 procent, a tyle ma zwykle najchudsza przekąska ziemniaczana ze sklepu.
Czytaj też:
Gdy jestem na diecie, robię te chipsy z 1 składnika. Obłędnie chrupiąca przekąskaCzytaj też:
Prawdopodobnie najzdrowsze chipsy świata. Jak zrobić chipsy z jarmużu?
