Zamiast sałatki robię te pomidory z piekarnika. Nadziewam je po grecku i znikają w kilka minut

Zamiast sałatki robię te pomidory z piekarnika. Nadziewam je po grecku i znikają w kilka minut

Dodano: 
Faszerowane pomidory po grecku
Faszerowane pomidory po grecku Źródło: Shutterstock / Happy Moments
Zamiast w sałatce czy na kanapce, podaj pomidory w ten sposób. W połączeniu z pysznym nadzieniem wychodzą obłędne. Przyrządzam je w kwadrans, a resztę robi za mnie piekarnik.

Uwielbiam nadziewane warzywa. W tej formie prezentują się bardzo apetycznie, ale też dobrze smakują. Takim kompaktowym daniem są faszerowane pomidory z piekarnika, które przyrządzam w greckim stylu. Co prawda używam serka wiejskiego z parmezanem, a nie typowo stosowanej fety, ale dzięki temu mieszanka ma o połowę mniej tłuszczu i kalorii. Najważniejsze jednak, że jest tak samo pyszna.

Jak zrobić faszerowane pomidory po grecku?

Do tej potrawy wybieram okrągłe i jędrne pomidory. Nie powinny być zbyt dojrzałe, ponieważ takie nie utrzymają swojego kształtu podczas pieczenia. Po odcięciu wierzchołków i wyjęciu nasion lekko solę je w środku, by wyciągnąć nadmiar wilgoci. Dzięki temu miąższ tak nie zmięknie, a farsz nie będzie się rozpływać.

Składnikiem nadzienia oprócz serów są także natka pietruszki, czosnek oraz skórka otarta z cytryny. Podana porcja odpowiada ilości uzyskanej z całego niewielkiego owocu.

Używam ponadto tartej bułki, najlepiej japońskiej wersji o nazwie panko. Ma postać dużych, lekkich okruchów i wchłania mniej tłuszczu niż tradycyjna wersja, dzięki czemu staje się bardziej chrupiąca. Najczęściej kupuję ją w supermarkecie.

Tartą bułkę można zastąpić przygotowaną kaszą kuskus albo bulgur. Dla podbicia smaku mieszankę warto wzbogacić o posiekane dodatki, takie jak kapary lub zielone oliwki.

Przepis: Faszerowane pomidory po grecku

Zapiekane pomidory po grecku z pysznym nadzieniem serowym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
332 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki tartej bułki panko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka pełnotłustego serka wiejskiego
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki, ewentualnie koperku
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 szczypta grubo mielonego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOdetnij wierzchy z pomidorów i usuń ze środka gniazda nasienne. Oprósz wnętrza solą i odłóż na bok. W tym czasie przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz 2 łyżki parmezanu z tartą bułką, oliwą i szczyptą soli, po czym wymieszaj, rozcierając je w dłoniach. Oddzielnie zmieszaj serek wiejski z resztą parmezanu, 2 łyżkami natki pietruszki, skórką cytryny i pieprzem. Dopraw do smaku solą.
  2. Pieczenie pomidorówWylej sok ze środka pomidorów i ustaw je w żaroodpornym naczyniu. Wypełnij je mieszanką z serem, a następnie posyp miksem z tartą bułką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20-25 minut. Piecz, aż posypka się zarumieni. Podawaj z pozostałą natką.

Jaki ser do nadziewania pomidorów?

Zamiast serka wiejskiego z parmezanem do farszu można dodać podobną objętość greckiej fety albo sera solankowego. Wtedy danie będzie najbardziej zbliżone do oryginału. Mieszankę z przepisu można też modyfikować, na przykład wymieniając parmezan na startą mozzarellę.

Inną opcją jest użycie serka ricotta, przy czym w recepturze należy wziąć 280-300 g tego składnika. Można ponadto sięgnąć po żółty ser. Ponieważ jednak zawiera znacznie mniej wody, należy zwiększyć ilość płynów w nadzieniu, na przykład dolewając naturalny jogurt, śmietanę czy sok z cytryny.

Czytaj też:
Połączenie pomidorów z pożywnym farszem to strzał w 10. Na ten obiad czeka cała rodzina
Czytaj też:
Nadziewam pomidory pysznym farszem i wstawiam do piekarnika. To idealny obiad na ciepłe dni