Kruche krążki przekładam mleczną masą. To jedne z najlepszych i najłatwiejszych ciastek, jakie robię

Kruche krążki przekładam mleczną masą. To jedne z najlepszych i najłatwiejszych ciastek, jakie robię

Dodano: 
Ciasteczka z kajmakiem
Ciasteczka z kajmakiem Źródło: Shutterstock / JuliaLavleis
Macie ochotę na smaczne, domowe ciasteczka? Wychodzą kruche, a dzięki słodkiej masie, wyglądają i smakują obłędnie. Przygotujcie je raz, a z pewnością będziecie wracać do tego przepisu.

Kilka lat temu przepis na te ciasteczka znalazłam w książce poświęconej kuchni Ameryki Południowej. Choć ciasteczka wyglądały bardzo efektownie, ich przygotowanie nie wydawało się trudne. Tak też wyszło w praktyce. Bez większego wysiłku upiekłam kruche krążki, a potem wykończyłam je w charakterystyczny sposób.

Kilka słów na temat Alfajores, czyli maślanych ciasteczek

Alfajores, bo tak nazywają się przygotowane przeze mnie łakocie, to klasyczne, maślane ciasteczka pochodzące z Ameryki Łacińskiej. Sąkruche i delikatne, a dzięki przełożeniu aksamitną masą kajmakową, dosłownie rozpływają się w ustach. Ciasteczka te po wypieku można obtoczyć w wiórkach kokosowych lub polać czekoladą.

Jak zrobić efektowne ciasteczka maślane?

Przygotowanie tych efektownych ciasteczek składa się w zasadzie z dwóch etapów. Pierwszy to przygotowanie ciasta, uformowanie ciastek i ich upieczenie. Drugi to wykończenie ciastek, czyli przełożenie ich masą kajmakową oraz ozdobienie czekoladą i wiórkami czekoladowymi. Co ciekawe, do ciasta oprócz mąki dodaje się skrobię kukurydzianą. Nadaje ona ciastu wyjątkowej kruchości i delikatności.

Przepis: Ciasteczka maślane z kajmakiem

Kruche, maślane ciasteczka przekładane masą kajmakową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Argentyńska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 200 g masy kajmakowej
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj żółtka i wanilię, zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i zagnieć delikatne, miękkie ciasto. Schłodź je.
  2. Pieczenie ciastekCiasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wycinaj z niego nieduże krążki (np. kieliszkiem). Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8-10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź.
  3. Wykańczanie ciastekWystudzone ciastka przekładaj po dwa masą kajmakową, delikatnie je dociśnij. Brzegi obtocz w wiórkach kokosowych. Ciasteczka schłodź.

Ciasteczka maślane – cenne wskazówki

Oto kilka wskazówek, które pozwolą wam docenić prawdziwy smak tych maślanych ciasteczek.

  • Ciasteczka maślane z masą kajmakową najlepiej smakują następnego dnia, gdy ciasto lekko zmięknie od nadzienia.
  • Ciasteczka należy przechowywać do 4-5 dni w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu.
  • Suche krążki maślane można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet do 2 tygodni.
  • Zamiast masy kajmakowej do przełożenia ciasteczek możesz wykorzystać np.: krem czekoladowo-orzechowy, krem pistacjowy, marmoladę czy tradycyjny, wysoko słodzony dżem.

Czytaj też:
Weź gotowe ciasto i dwie mandarynki. Obłędne ciasteczka zrobisz w pół godziny
Czytaj też:
Do tych ciasteczek kokosowych nie dodaję mąki. Są kruche i rozpływają się w ustach