Grecy nie jedzą innej jajecznicy. Obłędnie pyszne i zdrowe śniadanie to kilka prostych składników

Grecy nie jedzą innej jajecznicy. Obłędnie pyszne i zdrowe śniadanie to kilka prostych składników

Dodano: 
Grecka jajecznica
Grecka jajecznica Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
To jedna z najlepszych wersji jajecznicy. Nic dziwnego, że Grecy żyją tak długo. Oryginalne danie z warzywami jest pełne smaku i wartości odżywczych. Gdy raz go spróbujesz, na pewno się zakochasz.

Jak tylko usłyszałam o tej potrawie, wiedziałam, że musi być fantastyczna. Jajecznica znana jako strapatsada, a ponadto kagianas, koskosela czy menemeni, wprost rozpływa się w ustach. Podsmażony pomidor jest wyjątkowo aromatyczny i pełny nut umami, dzięki czemu wspaniale podkreśla walory jajek. Resztę roboty robi ser i dobra oliwa.

Jak zrobić grecką jajecznicę?

W tej potrawie łączę jajka ze słoną fetą, najlepiej grecką, choć sprawdzi się też inny ser solankowy. Drugim kluczowym składnikiem jest rozdrobniony na tarce świeży pomidor. Najlepsze są do tego niezbyt miękkie i wodniste okazy. Trzeba przekroić je na pół i ścierać od strony skórki. Można także zmiksować je lub posiekać.

Warzywo i cebulę najpierw podsmażam, a potem dodaję jaja z serem. Często dokładam do masy czosnek i zioła. Oprócz pietruszki pasuje tu też oregano, tymianek czy natka kolendry. Bazę dania można zrobić również z samego purée i mieć szybciej gotowe jedzenie.

Przepis: Grecka jajecznica

Smażone jajka ze świeżymi pomidorami i serem feta

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
465 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 100 g sera feta
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZetrzyj pomidory na grubej tarce i posiekaj cebulę. Pokrusz palcami ser. Rozmąć jajka, dodaj szczyptę soli i nieco więcej pieprzu oraz połowę sera.
  2. Smażenie daniaRozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i smaż 4-5 minut. Wrzuć pomidory i duś 10-12 minut, dopóki nie odparuje część wody. Wtedy wlej jajka i smaż całość 7-10 minut, aż się zetną. Posyp resztą fety i natką pietruszki.

Starty pomidor w innych daniach

Starte warzywo jest pysznym świeżym dodatkiem nie tylko do jajecznicy. W Hiszpanii robi się z nim wyśmienite grzanki o nazwie pan con tomate. Najpierw trzeba stostować chleb, a potem posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku, skropić oliwą i nałożyć starte pomidory. Wystarczy trochę soli i całość smakuje wyjątkowo. Podobne tosty albo suchary jęczmienne serwuje się w Grecji, dokładając także słony ser i oliwki.

Z kuchni włoskiej lubię z prostą przekąskę z takiego właśnie purée, które łączy się z oliwą, posypuje solą i podaje z kulką burraty i zielonym pesto, jak również podpieczonym pieczywem. Ser o tej nazwie wytwarza się z mleka krowiego i ewentualnie bawolego. Tak naprawdę jest to mozzarella z kremowym nadzieniem ze śmietany.

Czytaj też:
To najzdrowsza jajecznica według dietetyka. Dodatki zmieniają ją w tarczę dla zdrowia
Czytaj też:
Dorzucam do jajecznicy ten dodatek i w 5 minut robię zdrowe i pożywne śniadanie