Jajka można jeść z korzyścią dla organizmu. Przekonuje o tym dietetyk dr Bartek Kulczyński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, autorem publikacji naukowych i filmów edukacyjnych. Jego kanał na YouTube ma ponad milion subskrybujących – nic dziwnego, skoro przekazywana przez niego wiedza jest bezcenna. Ekspert mówi o tym, ile jajek jeść i jak przygotować je w najlepszy sposób.
Jak jajka wpływają na organizm?
Doktor Bartek wyjaśnia, że jajka nie szkodzą na układ krążenia. Jest dokładnie odwrotnie, ale pod pewnym warunkiem. Najlepsza ilość dla osoby zdrowej to 7-10 sztuk w tygodniu, natomiast te z chorobami układu krążenia powinny pozostać przy 4-5 sztukach na tydzień.
Jak tłumaczy dietetyk, jajka bogate źródło związków odżywczych. Jest wśród nich m.in. cholina – związek niezbędny dla zdrowia mózgu. Potwierdzają to cytowane przez specjalistę badania naukowe. Udowodniono w nich, że jedzenie co najmniej 2 jajek tygodniowo wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju demencji. Zagrożenie to spada prawie o połowę.
Związki odżywcze z jajek mają też korzystny wpływ na wątrobę, ograniczając stłuszczenie tego narządu. Są wśród nich także witaminy z grupy B. Pomagają utrzymać w dobrej kondycji układ nerwowy, wspomagają metabolizm i produkcję energii. Jaja kurze to świetne źródło pełnowartościowego białka i innych ważnych związków, które za długo tu wymieniać.
W jakiej postaci jajka są najzdrowsze?
Najzdrowsze jajka to jajecznica przygotowana nie tylko z cebulą, ale też innymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Dr Kulczyński uwzględnia w niej także czosnek. Razem z cebulą wspomaga ochronę przed nadciśnieniem, miażdżycą, zakrzepami, zawałem, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Oprócz tego w daniu jest pomidor. On również sprzyja sprawnemu krążeniu, i zmniejsza zagrożenie alzeheimerem, a ponadto pomaga wzmacniać kości.
W optymalnym przepisie na jajka z patelni znalazły się także przyprawy i zioła, które wspomagają organizm nawet przy niewielkich dawkach. Ekspert podał ich zestaw i proporcje. Jest tam kolendra w nasionach i liściach, kmin rzymski, a także przeciwzapalne imbir i kurkuma. Zdaniem dietetyka to wręcz nierozłączna para. Ich związki współgrają ze sobą i wzmacniają swoje działanie. Podobnie działa połączenie kurkumy z pieprzem, który też poleca w składzie dania. I wreszcie wymienia zalecane rodzaje tłuszczu do smażenia. Dodatek ten wspomaga wchłanianie niektórych ważnych dla zdrowia związków.
Przepis: Zdrowa jajecznica z warzywami
Zdrowa jajecznica z cebulą, pomidorami i przyprawami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 202
Składniki
- 2 jajka
- 1/2 drobno posiekanej małej cebuli
- 1/2 małego pomidora pokrojonego w kostkę
- 1/2 startego ząbka czosnku
- 1/2-1 cm świeżego imbiru, startego
- 1/2 drobno posiekanej zielonej papryczki chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- szczypta mieszanki garam masala
- odrobina soli i pieprzu
- 1 łyżeczka masła zwykłego, klarowanego albo oleju kokosowego
- świeża kolendra do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPosiekaj drobno cebulę, papryczkę chili i kolendrę, a pomidora pokrój w kostkę. Obierz i zetrzyj czosnek oraz imbir.
- Smażenie jajecznicyRozgrzej masło na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dorzuć czosnek, imbir i chili, smaż przez 30 sekund, po czym dodaj pomidora i mielone przyprawy: kurkumę, kmin, kolendrę i garam masalę. Smaż, aż pomidor zmięknie, po czym wbij jajka. Smaż delikatnie mieszając na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem i posyp świeżą kolendrą.
Czytaj też:
Ten trik zmienia smak jajecznicy z pieczarkami. Spróbuj, a nie będziesz chciał innejCzytaj też:
Ta jajecznica jest najlżejsza pod słońcem. Nie zawiera nawet grama tłuszczu