Kawałki piersi kurczaka duszone w sosie curry przyrządzam szczególnie jesienią. Wtedy przemycam do potraw jak najwięcej kurkumy. Ten żółty proszek to eliksir zdrowia, który wspiera organizm przy codziennym jedzeniu. Jeśli nie dodaję go do sosów, zup czy wypieków, serwuję wszystkim kapsułki ze sproszkowaną przyprawą.
Jak kurkuma działa na organizm?
Kłącze ostryżu długiego (Curcuma longa) to cenny składnik wspomagający pracę jelit i pobudzający wydzielanie soków trawiennych. Stanowi jednak nie tylko balsam dla układu pokarmowego. Kurkuma ma niezwykle silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, dzięki czemu pomaga przy dolegliwościach ze strony mięśni i stawów.
Jedzenie ostryżu zapewnia też mocne wsparcie dla układu odpornościowego. Łagodzi lokalne stany zapalne, stymuluje komórki układu immunologicznego, zwalcza bakterie i wirusy. Znane są ponadto właściwości przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe związków z tej przyprawy, jak również chroniące wątrobę i wspomagające spalanie tłuszczu.
Jak zrobić curry z kurczaka z ananasem?
Do tej potrawy używam mięsa z piersi, które jest lekkie i delikatne. Jak zawsze podsmażam je przed duszeniem, by wytworzyć chrupiącą skorupkę. Dzięki niej kawałki są bardziej soczyste i nie rozpadają się w garnku.
Nie używam wielu składników, bo do tych głównych należy jeszcze cebula, czosnek i ananas. Dla wygody biorę owoc z puszki, ale wykonanie curry z tego świeżego także jest możliwe. Dobrym pomysłem będzie wtedy wykorzystanie soku wydzielonego przy krojeniu miąższu do zamarynowania kurczaka. Surowy ananas zawiera naturalne kwasy i enzymy, które zmiękczają mięso. Warto połączyć płyn z przyprawami i potrzymać kawałki w tej mieszance przez co najmniej kwadrans przed smażeniem, rezygnując przy tym z mąki.
Danie doprawiam kurkumą i zawierającą ją mieszanką curry, które nadają mu piękny żółty kolor. Smak uzupełnia sproszkowany imbir i papryka chili, z której można jednak zrezygnować. Całość spina liść laurowy dodany na początku do smażenia cebuli. Nie ma tu jednak żadnej śmietany ani tłustego mleka kokosowego.
Przepis: Kurczak curry z ananasem
Pierś drobiowa w lekkim i aromatyczny sosie z kawałkami owoców
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 332 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 liść laurowy
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 puszka ananasa w lekkiej zalewie
- 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój kurczaka w kostkę o boku 3-4 cm, oprósz solą i pieprzem, po czym obtocz w mące. Posiekaj cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę, natomiast miąższ ananasa pokrój w kliny.
- SmażenieRozgrzej olej, wrzuć liść laurowy i cebulę. Podsmażaj przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, kurczaka i chili, jeśli używasz. Smaż przez kolejne parę minut, aż mięso się zarumieni. Wtedy dołóż ananasa, mieszaj jeszcze przez 2-3 minuty i wlej bulion.
- Duszenie daniaDosyp przyprawy, wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Duś kurczaka na małym ogniu pod przykryciem 12-15 minut, aż będzie miękki.
Czytaj też:
Żaden zwykły kurczak curry. Ta lekka wersja bez mleczka i śmietany zaskakuje smakiemCzytaj też:
Już nie chodzę do restauracji na zupę tajską z kurczakiem. Mam idealny przepis na to tajskie danie