Już nie chodzę do restauracji na zupę tajską z kurczakiem. Mam idealny przepis na to tajskie danie

Już nie chodzę do restauracji na zupę tajską z kurczakiem. Mam idealny przepis na to tajskie danie

Dodano: 
Zupa tajska z kurczakiem
Zupa tajska z kurczakiem Źródło:Shutterstock / Alexander Prokopenko
Uwielbiam kuchnię azjatycką, która zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Przepis podstawowy na zupę tajską z kurczakiem możesz modyfikować, dodając np. krewetki oraz ulubione warzywa i grzyby. Sprawdź, jak przygotować pyszną i sycącą zupę tajską z kurczakiem.

Kuchnia tajska zaskakuje świeżością, którą zawdzięcza dużej ilości warzyw, świeżych ziół oraz przypraw. Słynie również z doskonałego balansu pomiędzy pięcioma podstawowymi smakami: słodkim, kwaśnym, słonym, gorzkim i pikantnym. W każdym daniu dąży się do harmonii tych smaków, co daje wyjątkowe doznania kulinarne. A jedną z potraw, która idealnie odzwierciedla jej charakterystyczne cechy, jest właśnie tajska zupa z kurczakiem. Zawsze zamawiałem ją, gdy szliśmy do tajskiej restauracji. W końcu postanowiłem ugotować ją w domu. I choć nazwa zupa tajska brzmi egzotycznie, to zrobienie jej nie stanowi żadnego problemu, ponieważ podstawowe składniki na to danie znajdziesz w każdym sklepie. Polecam więc sprawdzony przeze mnie przepis.

Jak zrobić podstawową zupę tajską?

Zupę tajską przygotowuje się na bulionie. Możesz wykorzystać zarówno bulion drobiowy, jak i warzywny.
Rada: jeżeli nie lubisz bardzo pikantnych potraw, to zamiast czerwonej pasty curry (która jest w moim przepisie), dodaj do zupy żółtą pastę curry lub dopraw danie do smaku zwykłą przyprawą curry. Natomiast, jeśli zależy ci na zwiększeniu stopnia ostrości zupy tajskiej, to dodaj zieloną pastę curry lub ostrą papryczkę.

Przepis: Zupa tajska z kurczakiem

Ta zupa to połączenie kwaśnych, słodkich, słonych i ostrych smaków, które stanowi fundament kuchni tajskiej.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tajska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 litr bulionu
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 100 g suchego makaronu udon
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 cm białej części pora
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 limonka
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek cebulki dymki lub szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówFilet z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, oczyść z błon i chrząstek. Pokrój w cienkie paseczki lub w niewielką kostkę. Przełóż mięso do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę papryki oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub paseczki. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Białą część pora przekrój na pół, umyj i pokrój w półplasterki lub słupki. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Kolendrę oraz cebulkę dymkę lub szczypiorek umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
  2. SmażenieUstaw na włączonym palniku garnek, w którym będziesz gotować zupę. Gdy dno garnka się rozgrzeje, dodaj obtoczonego w przyprawach i oleju kurczaka. Smaż kurczaka przez około 5 minut na dużym ogniu, przewracając mięso, żeby się nie przypaliło, a następnie zmniejsz moc palnika i smaż jeszcze 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy kurczak będzie zrumieniony, dodaj cebulę, czosnek, pora, paprykę, suszoną trawę cytrynową i starty imbir. Smaż na małym ogniu, często mieszając, przez około 5 minut.
  3. Dodanie pasty curryDo podsmażonego mięsa z warzywami dodaj pastę curry. Wymieszaj i smaż 1-2 minuty.
  4. Dolanie bulionu i mleka kokosowegoPodsmażone składniki zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Gotuj przez 30-35 minut na wolnym ogniu.
  5. Dodanie makaronuDo gorącej zupy dodaj suchy makaron udon i wymieszaj. Gotuj do miękkości makaronu – około 3-5 minut.
  6. PrzyprawianieDopraw zupę tajską z kurczakiem sosem rybnym, sosem sojowym, sokiem z limonki oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Zupę tajską z kurczakiem podawaj gorącą. Przed podaniem posyp zupę posiekaną kolendrą oraz cebulką dymką lub szczypiorkiem.

Jak modyfikować przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem udon?

Zupa tajska jest wyjątkowo łatwa do dostosowania do osobistych preferencji smakowych i potrzeb dietetycznych. Możesz ją łatwo zmodyfikować, aby była wegańska (zastępując kurczaka tofu i używając warzywnego bulionu) lub dostosować poziom ostrości do własnego gustu. Oto kilka propozycji na modyfikację tego dania:

  • Do zupy tajskiej przygotowanej według powyższego przepisu możesz dodać nie tylko filet z kurczaka, ale także np. udziec z kurczaka bez kości i skóry. Doskonale smakuje również zupa tajska z indykiem, krewetkami oraz smażoną wieprzowiną.
  • Makaron udon możesz zastąpić innym makaronem pszennym lub ryżem. Jeśli decydujesz się na ryż, to ugotuj go osobno i dodaj do zupy tuż przed podaniem.
  • Zestaw przypraw i warzyw możesz dowolnie modyfikować, dodając do zupy tajskiej z kurczakiem np. cukinię, grzyby, świeżą papryczkę chili, pomidory, świeżą bazylię, oregano.
  • Przed podaniem możesz posypać zupę tajską z kurczakiem uprażonym na suchej patelni sezamem.

Czytaj też:
Pad Thai jak z tajskiej restauracji. Możesz przygotować to danie w wersji dla mięsożerców lub wegan
Czytaj też:
Tajemniczy smak, który zmienił świat kulinarny. Odkryj sekrety smaku umami