Słodkie ziemniaki są idealne do blendowania, a ich delikatne nuty podkręcają smak innych składników. Lubię dokładać je do past i potraw, bo zapewniają niezbędne witaminy A i B6, a ponadto mangan i potas. Do takiej bazy można dodać nawet żółty ser i całość wciąż będzie zdrowa.
Jak zrobić pastę z batatów z serem?
W przepisie korzystam z pieczonych bulw, bo przygotowanie w piekarniku usuwa z nich sporą część wody. Żeby było szybciej, miąższ kroję w kostki i smaruję oliwą.
Dla smaku dodaję posiekaną świeżą cebulę. Wybieram tę cukrową, by całość nie była zbyt ostra. Drugim kluczowym składnikiem jest starty ser. Dzięki niemu pasta zyskuje białko (prawie 5 gramów na porcję) oraz wapń, którego organizm potrzebuje dla mocnych kości.
Do smarowidła z batatów można użyć dowolnego rodzaju sera, w tym neutralnej goudy lub edama. Ja preferuję jednak ser żółty o zdecydowanym smaku, taki jak cheddar, grojer czy tylżycki, ewentualnie długo dojrzewający, zwłaszcza parmezan. W wielu recepturach pojawiają się też inne gatunki, między innymi feta, kozi albo z przerostem niebieskiej pleśni, którego używa się wraz ze śmietaną kremówką.
Przepis: Pasta z batatów z żółtym serem
Pyszne smarowidło na kanapki na bazie pieczonych słodkich ziemniaków
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 127 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże bataty
- 2 łyżki oleju
- 150 g startego żółtego sera
- 1 mała cebula cukrowa
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
- 2 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania
- Pieczenie batatówObierz bataty, pokrój w kostkę i wymieszaj z oliwą. Wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 180 stopni na 25 minut. Wyjmij i zsuń na talerz, żeby wystygły.
- Szykowanie pastyPosiekaj drobno cebulę. Zmiksuj bataty, dodaj ser, cebulę i paprykę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze szczypiorkiem.
Z czym zrobić pastę z batatów?
Moja wersja z żółtym serem jest pożywna i sycąca, ale można zastąpić go lżejszymi produktami. Upieczonego słodkiego ziemniaka najczęściej miksuje się z ugotowanymi nasionami roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycą, soczewicą lub białą fasolą, a także z namoczonymi w wodzie pestkami słonecznika.
Do popularnych dodatków smakowych należą pieczone warzywa i orzechy, między innymi:
- papryka
- marchewka,
- dynia,
- suszone pomidory,
- czosnek,
- orzechy włoskie,
- masło orzechowe.
Smarowidło można doprawić jak hummus mieszanką sproszkowanego kminu i kolendry, jak również przyprawą curry, słodką i wędzoną papryką czy ziołami, na przykład tymiankiem lub rozmarynem.
Czytaj też:
Kanapki z tą pastą znikają w minutę. Sekret smaku kryje się w popularnym serzeCzytaj też:
Nie miksuję, nie smażę, tylko mieszam. Ta pasta z jajek i prostych dodatków znika za każdym razem
