Pałki z kurczaka przyrządziłam inaczej niż zwykle. Aromatyczny farsz całkowicie je odmienił

Pałki z kurczaka przyrządziłam inaczej niż zwykle. Aromatyczny farsz całkowicie je odmienił

Dodano: 
Faszerowane pałki z kurczaka
Faszerowane pałki z kurczaka Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Pałki to jedna z bardziej lubianych części kurczaka. Większość osób przyprawia je i piecze. Ja jednak w prosty sposób zamieniłam je w niezwykłe, bardzo smaczne danie. Wystarczyło napełnić je farszem.

Kurczak to delikatne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów i zestawić z różnymi dodatkami. Tym razem zdecydowałam się przygotować faszerowane pałki kurczaka. Pewnie niektórzy nawet nie wiedzieli, że można je nadziewać. Bo i owszem faszerować można tuszkę kurczaka czy filet, ale pałki? Tak, można i naprawdę warto to zrobić.

Jak przygotować pałki z kurczaka do faszerowania?

Pałki z kurczaka doskonale nadają się faszerowania. By jednak znalazło się w nich miejsce na farsz, trzeba pozbyć się kości. Nie całkowicie, ale należy ją usunąć na tej długości, gdzie pałka jest najszersza. Jak to zrobić?

Nożem do trybowania należy odkroić mięso, przylegające do kości na szerszym końcu pałki. Potem trzeba je odcinać wokół po kości, do momentu, aż pałka zacznie się zwężać. W tym miejscu należy odkroić kość. By nie przeciąć skóry i mięśni pałki, mięso należy wywinąć na drugą stronę, tak by skóra znalazła się w środku. Teraz trzymając na zluzowaną kość, odkrawamy ją tak, by pozostało jej ok. 5 cm. Wytrybowane pałki oprószamy solą i pieprzem, w środku i na zewnątrz i są gotowe do nadziania.

Jak przygotować faszerowane pałki z kurczaka?

Gdy mamy już naszykowane mięso do faszerowania, trzeba przygotować nadzienie. Jego podstawą są pieczarki podduszone z cebulą i marchewką. Dodaję je do masy przygotowanej z namoczonej w śmietance bułki, utartej z żółtkiem i wymieszanej z posiekaną piersią kurczaka. Całość doprawiam do smaku i masą napełniam podudzia. Po posmarowaniu olejem piekę je ok. 30-40 minut.

Przepis: Faszerowane pałki z kurczaka

Podudzia z kurczaka nadziewane aromatycznym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 kromki bułki
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • olej
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz
  • mielona papryka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pałekPałki z kurczaka oczyść z piór, opłucz, osusz. Z każdej wykrój kość, tak by pozostał jej tylko ok. 5-cm kawałek. Mięso oprósz papryką, solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie farszuBułkę skrop śmietanką, pozostaw, by lekko rozmiękła. Dodaj żółtka i posiekaną pierś kurczaka. Całość zblenduj. Pieczarki i cebulę posiekaj. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, chwilę przesmaż. Dodaj startą marchewkę, przesmaż, całość podduś. Masę pieczarkową dodaj do zmiksowanej masy, wymieszaj, dopraw.
  3. Nadziewanie i pieczeniePrzygotowanym farszem napełnij każdą pałkę z kurczaka. Pałki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Każdą posmaruj olejem. Mięso piecz ok. 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inne pomysły na farsz do pałek z kurczaka

Farsz do pałek z kurczaka można też przygotować z innych składników. Zamiast pieczarek można bowiem użyć podduszonego szpinaku, namoczonej, suszonej żurawiny czy posiekanej natki pietruszki. Za każdym razem mięso zyska nieco inne nuty smakowe.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka duszę w aksamitnym sosie. Aromatyczne danie obiadowe prosto z patelni
Czytaj też:
Z kurczaka i 3 składników robię obiad w jednym garnku. Cała rodzina błaga o dokładkę

Źródło: smaki.pl