Dania z makaronem sprawdzają się zawsze, kiedy chcesz szybko ugotować coś dobrego, sycącego i jednocześnie łatwego do zrobienia. Nasza propozycja na dziś to swoiste połączenie kuchni włoskiej i polskiej. To pełen smaków makaron z białą kiełbasą i pomidorami.
Jak zrobić makaron z białą kiełbasą?
Aby rzeczywiście szybko przygotować makaron z kiełbasą, dobrze zaplanuj czynności i działaj równolegle: kiedy w garnku gotuje się makaron, ty na patelni lub w rondlu przyrządzaj już sos. Jego najważniejszym dodatkiem jest podsmażona biała kiełbasa, do której następnie dodajemy czosnek i pomidory z puszki (może to być również passata). Przyprawy są proste: to sól, pieprz i łyżeczka oregano, aby nadać całości śródziemnomorskiego sznytu. Gotowe danie można dodatkowo oprószyć tartym parmezanem (tak podajemy w przepisie), ale też innym żółtym serem.
Wskazówka: aby sos był bardziej aksamitny, dodaj do niego odrobinę wody z gotowania makaronu, ten prosty patent znakomicie poprawia konsystencję sosów.
Przepis: Makaron z białą kiełbasą
Szybki obiad z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- fusion
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 1077 w każdej porcji
Składniki
- 300 g makaronu
- 2 białej kiełbasy (parzonej)
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów rozdrobnionych
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- 1 łyżka tartego parmezanu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Kiełbasę pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Smaż 2-3 mnuty.
- Robienie daniaDo kiełbasy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj, dodaj pomidory i duś wszystko razem. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Dorzuć gotowy, odsączony makaron i wymieszaj. Serwuj danie posypane paremezanem.
Inne pomysły na makaron z kiełbasą
Tego typu przepisy warto traktować przede wszystkim jako inspirację, bo do swojego sosu możesz dodać również inne ulubione dodatki lub to, co akurat masz pod ręką. Mogą to być warzywa, np. cebula czy kolorowa papryka, aromatyczna zielenina (np. natka pietruszki lub bazylia), ale też różnego rodzaju sery, które warto dodać już na sam koniec, czy wręcz na talerzu (oprócz tartego parmezanu może to być np. pokruszona feta albo kawałki sera pleśniowego).
Jeśli lubisz mocno mięsne dania, do białej kiełbasy dorzuć też pokrojony drobno boczek (wówczas nie dokładaj już oliwy, a poczekaj, aż tłuszcz wytopi się z wędlin). Do makaronu obok białej kiełbasy można też dodać przesmażone mięso mielone.
Czytaj też:
Nawet dzieci proszą o dokładki. Mama zdradziła mi prosty sekret ulubionej surówki z dzieciństwaCzytaj też:
Zwykła kapusta, a smakuje jak najlepsze kotlety. Ten prosty przepis to hit mojej kuchni